Tot mai mulți oameni sunt bolnavi și sună la 112, pentru că suspicionează că s-au infectat cu noul coronavirus. Ambulanțierii recunosc că acum au cele mai multe cazuri și că majoritatea sunt bolnavi care au simptome, ori care sunt confirmați și trebuie duși la analize. Iar în acest context, oamenii sunt absolut epuizați.
Cei care lucrează pe ambulanțe susțin că, deși au reușit să mai suplimenteze organigrama cu câteva posturi, tot nu le este suficient. Sunt solicitați foarte mult și, de fiecare dată, pentru un caz care poate fi grav.
„În ultima perioadă, cam de o lună încoace, a crescut foarte mult numărul de solicitări pe parte de COVID. Cazurile sunt tot mai multe. Facem față, dar suntem la limită, ca să zic așa. Noi facem față, dar echipajele au rămas aceleași, în timp ce numărul solicitărilor a crescut. Avem foarte mulți pacienți care prezintă simptome, sună la 112 și solicită ambulanțe. Avem foarte multe recoltări de făcut la indicația medicului de familie și al DSP, avem și pacienți de dus la analize la spital, plus traseele interspitalicești, tot cu pacienți COVID.
Pot să vă spun că, în ultima perioadă, COVID ne ocupă 80% din activitate”, a spus dr Călin Dumitrescu, purtător de cuvânt al Ambulanței Hunedoara.
Potrivit informațiilor primite de la Direcția de Sănătate Publică, în județul Hunedoara situația epidemiologică generală, înregistrată luni dimineață arată că incidența cazurilor este de 2,10 la 1.000 locuitori și că sunt 1.835 pozitivi. Iar luni a fost confirmat și al 21-lea focar la Păclișa, unde sunt 27 de pozitivi.
„Potrivit statisticilor, luni dimineață avem persoane internate în spital – 308, în evaluare, la spital, 169, iar totalul deceselor, de la începutul pandemiei este de 235,. Dar avem și persoane vindecate în număr de 2.706. Au fost testate, în ultimele 14 zile, 4.329 de oameni, raportat la ziua de vineri. Spitalele sunt pline. Am mai introdus pe lista spitalelor-suport și spitalul de pneumoftiziologie din Brad”, a declarat dr. Delia Bâda, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.
Nu mai sunt locuri pe ATI. Ambulanțierii sunt epuizați
La secțiile ATI nu mai sunt locuri în județul Hunedoara, iar ambulanțierii, ca și cei de la DSP caută cele mai bune soluții, atunci când au de internat un om în stare gravă.
Ambulanțierii spun, însă, că le este foarte greu și că nu mai puțin de 15 dintre angajații, pe care îi vedem echipați pe salvări, au fost infectați. Ei poartă echipamentele ore în șir și munca este una istovitoare și periculoasă în același timp. „Colegilor noștri le este tot mai greu, pentru că trebuie să stea mult îmbrăcați în combinezoane sau să echipeze tot mai des. Sunt zile în care echipajul se îmbracă și de 7 ori pe zi. Sunt și zile în care anumite echipaje stau și 4 ore îmbrăcate, pentru că duc pacienții între spitale, îi duc apoi la recoltarea probelor, apoi îi duc acasă. Suntem la limită și cu echipamentele. Acum se fac iar achiziții, este vorba despre o cantitate mai mare. Sunt 7 sau 8 persoane pe care le-am angajat pe starea de urgență, dar nu putem mai mult, pentru că nu permite bugetul, care este același”, a mai adăugat medicul Călin Dumitrescu.
Potrivit DSP, numai luni au fost raportate 92 de cazuri noi. Asta, în timp ce duminică ay fost confirmați alți 94, sâmbătă, 11, iar vinerea trecută a fost un record absolut, adică 147 de noi cazuri.
Diana Mitrache