Ediția cu numărul 13 a Concursului de Salvare minieră și de suprafață nu se mai ține. Decizia le aparține celor de la INCD  INSEMEX Petroșani, și are la bază restricțiile impuse de pandemie. Dar este pentru prima dată în istoria lui, când acest concurs nu are loc.
Pandemia, care a afectat și Institutul Național de Cercetare INSEMEX de la Petroșani, a anulat concursul de salvare. Aici se întâlneau salvatorii de la toate instituțiile abilitate din țară, însă, ediția cu nr 13 pare a fi una cu ghinion.
Luna noiembrie era destinată acestei întreceri, în care fiecare salvator, alături de echipa cu care concura, afla cum să procedeze în situații-limită și putea face greșeli, pe care, ulterior, la un  eveniment nedorit, le putea astfel evita.
„Din păcate, în premieră, în istoria Asociației noastre, anul acesta, din cauza pericolului reprezentat de pandemia COVID -19, nu va  putea avea loc fizic concursul. Adunarea generală a Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață se va desfășura on-line, în cursul acestei luni și sperăm în vremuri mai bune și, poate, anul viitor, să pute relua acest concurs”, a spus Artur George Găman, director general INCD INSEMEX.
În 2019, nu mai puțin de 8 echipe de suprafață și 5 de subteran din zona Văii Jiului, cu precădere, s-au întrecut la sediul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare  pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă din Petroșani (INSEMEX). A fost ediția cu numărul XII, una în care fiecare echipă a ținut să își demonstreze calitățile pentru a urca pe podium. De altfel, astfel de concursuri au scopul de a-i ajuta pe cei care intervin în urma unor dezastre, să nu facă greșeli, iar directorul ne spune ce teme ar fi abordat acum.
„În primul rând, ne-am fi axat pe acordarea prinului ajutor în condiții dificile, atât în subteran, cât și la suprafață și pe salvarea la înălțime”, a mai adăugat directorul Artur Găman.
Pandemia generată de noul coronavirus a afectat și INSEMEX, ca și Complexul Energetic Hunedoara, de unde ar fi venit echipele de salvare din Valea Jiului. Nu este axclus ca acest virus să fi avut efecte negative și la restul echipelor din țară, așa încât nimeni u își  permite să organizeze o astfel de întrecere la INSEMEX anul acesta.
Diana Mitrache