Există și meserii care, pe timpul pandemiei, nu au avut deloc de suferit. Și, nu o să vă vină să credeți, dar, la noi, la Hațeg, la singura cooperativă în care se mai cos ii în mod tradițional, pandemia nu a avut niciun efect negativ.
O meserie veche și pentru care nici nu mai sunt noi adepți vine și ne arată tuturor că, ceea ce a îngenunchiat o lume întreagă, nu a afectat lucrătoarele. Vorbim despre femeile de la Coperativa Hațegana, singura din județul nostru, care produc tradiționalele cămăși românești, iile cusute manual. Ele nu au simțit că pandemia le-a oprit din lucru, ci dimpotrivă.
„Noi nu am simțit, chiar am avut comenzi în perioada aceasta. E surprinzător, dar am lucrat și pe licitații și pe comenzile pe care le-am avut pentru export. De la copii mici, la botez, până la femeile în vârstă toți poartă ia românească”, a spus Lorena Maria Cutean, cea mai tânără membră a cooperativei Hațegana.
Femeile care cos iile tradiționale, pe in și pânză, stau acasă și acesta a fost motivul pentru care nimeni nu a avut probleme, iar comenzile nu au întârziat să vină. Ia se poartă vara la blugi sau la pantaloni eleganți. Ia o poartă și femeile și bărbații și cei de la Cooperativa Hațegana spun că au creat astfel de costume inclusiv pentru cântăreți de operă din Paris, sau SUA, iar marile case de modă s-au inspirat din cămașa noastră populară. Tocmai de aceea ea e la modă și creatoarele cămășilor au de lucru mereu.
„La anul, în 2021, vom face 50 de ani și dorim să îi facem cu toată pandemia aceasta din toată lumea. Anul acesta, poate pare un pic așa ireal, dar am lucrat efectiv tot timpul. În afară că ne-a stresat pandemia și ne-am gândit la sănătatea noastră, noi am avut foarte multe comenzi. Am angajat personal în timpul pandemiei. Am avut contracte cu primăriile. În toată această perioadă noi am lucrat. Avem avantajul că femeile au lucrat la domiciliu și atunci nu a avut nimeni de suferit”, a adăugat și Teodora Dumistrăcel, membră a Cooperativei Hațegana. Iile produse de singura cooperativă rămasă în județul Hunedoara sunt mărci de prestigiu. Fiecare piesă reflectă, prin culoare și țesătură, model și textură, locul din care vin, iar femeile care duc tradiția seculară ne-au explicat că acum, cele mai căutate și la modă, dacă se poate spune așa, sunt cele ce au ca model niște păpuși specifice Ținutului Pădurenilor.
Și la Coop Hațegana nu se fac doar ii. Am văzut aici expuse și pieptare, vestele tradiționale mai groase, pelerine ce pot fi purtate cu eleganță toamna și multe costume autentice, toate cusute manual de femeile ce au dus tradiția cămășii populare românești la venerabila vârstă de 50, în județul Hunedoara.
Diana Mitrache