Este nevoie de donatorii de plasmă și cei de sânge. La finele acestei săptămâni, medicii specialiști vă așteaptă la centrele de transfuzii și în zilele de week-end. Asta, pentru că sunt foarte mulți bolnavi care au nevoie de plasmă, ca să se vindece. Centrul de Transfuzie sanguină al județului Hunedoara face din nou un apel, către toți cei ce s-au vindecat de infecția cu Covid, să doneze plasmă pentru pacienții infectați cu Sars Cov 2. Sunt foarte mulți aflați în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă, iar medicii ar putea fi nevoiți să aleagă cine primește, pentru că tratamentul cu plasmă este extrem de eficient.
„Astfel, s-a observat la un număr mare de pacienți că nu mai ajung intubați, în stare gravă. Și atunci presiunea pe centrele de transfuzie este foarte mare. De exemplu eu, astăzi, joi, 29 octombrie, am cerere pentru 18 pacienți de COVID și am putut să dau la 8”, a spus dr. Victoria Hălmagi, Director Centrul de Transfuzie sanguină Deva. Medicii apelează astfel la cei care s-au vindecat, pe care îi cheamă să doneze sânge și plasmă. Aceștia pot să doneze la Deva ,Hunedoara și Petroșani, zilnic între orele 8,00 si 12,00, iar în această sâmbată , în 31 octombrie, centrele de transfuzie au porțile deschise pentru cei care vor să salveze o viață.
„Noi avem posibilitatea să colectăm plasmă în toate cele 3 centre, atât prin sânge total și avem și un aparat de plasmafereză la secția din Hunedoara. Colectăm 3 unități de plasmă de la un pacient, dar, uneori, este nevoie de 3 unități la un singur pacient. Și avem un număr de colectări, iar ca număr de vindecați suntem pe locul III în țară, deși am fost și pe locul I”, mai spune medicul Victoria Hălmagi, Director Centrul de Transfuzie sanguină Deva. Așadar, dacă vreți să donați sânge sau plasmă, la finele acestei săptămâni este un moment potrivit. Cei care vor, pot merge la centrele din Petroșani sau Deva, ori Hunedoara, pentru că sunt zeci de oameni care află, zilnic, că s-au infectat cu noul coronavirus.
Deși tratamentul este unul experimental, din practica ultimelor luni, s-a demonstrat că este absolut eficient și oamenii bolnavi care primesc plasmă de la cei care s-au vindecat, nu mai ajung pe secțiile de terapie intensivă în stare gravă.

Diana Mitrache