Aproape 20 de focare sunt active la acest moment în județul Hunedoara. Vorbim de case de bătrâni, de spitale, de case de copii și diverse firme care și-au suspendat temporar activitatea. Nu lipsesc nici minerii sau energeticienii și DSP recomandă să avem grijă, deoarece răspândirea este una comunitară. Potrivit inspectorilor de sănătate publică, în mai multe instituții, cluburi sportive și case familiale pentru copii sau bătrâni sunt focare din cauza numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Sunt oameni izolați în mare parte și se speră ca aceste focare, odată izolate, să nu mai poată răspândi virusul.
„Focare avem la Centrul rezidențial de bătrâni Hunedoara 4 cazuri, Asociația Bunicii Văii Jiului – 9 cazuri, SEWS Deva -74, Spitalul DR Alexandru Simionescu Hunedoara, secția neurologie 14, secția cronici 23, Direcția de Asistență Socială Deva 24, CS Fotbal Hunedoara juniori – 12, Rețea de case familiale pentru copii cu dizabilități Hunedoara – 20, Spital județean de Urgență Deva – 18, Liceul sportiv Deva 10, Spitalul Lupeni secția ATI 4 și Neonatologie 7, iar aici s-au infectat din comunitate, Asociația zâmbim copiilor noștri Pui -7 Termocentrala Mintia 8 cazuri, EM Lupeni – 3, Confecții Lupeni – 36, Direcția de Asistență Socială Hunedoara – 3, Tribunalul Hunedoara -5, Club Sportiv Jiul Petroșani – 7, Primăria Municipiului Orăștie – 6 și Casa Betania Hațeg – 18”, a spus Delia Băda, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.
Județul Hunedoara s-a aflat săptămâni bune, în topul județelor în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și, din păcate, acest virus chiar a ucis în județul nostru.
„Avem 1.403 cazuri pozitive. Avem și 307 persoane internate, persoane în evaluare la spital 262. Total vindecate 2374, decese 207 ”, mai spune purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
Ultimul focar izolat a fost cel de la firma de confecții din Lupeni, unde jumătate dintre angajați au fost testați pozitiv la SARS-CoV 2 și unde activitatea este încă suspendată.
„Firma de confecții din Lupeni, are 36 de cazuri. Activitatea este suspendată nu foarte mult timp, ca să nu le împiedicăm activitatea, dar trebuie să luăm măsuri, pentru a evita extinderea ”, a conchis Delia Băda.
Dar sunt și vești bune. Secția ATI de la Petroșani a fost redeschisă, după ce a trecut perioada în care angajații depistați pozitivi au reușit să se negativeze și să își reia lucrul.
Inspectorii DSP ne atrag atenția să purtăm măștile faciale corect, să ne spălăm des pe mâini și să păstrăm distanța socială, evitând astfel un nou val de îmbolnăviri.
Diana Mitrache