Se instituie stare de urgență în Valea Jiului

De vineri, instituția Prefectului de Hunedoara va activa starea de urgență în zona Văii Jiului, din cauza proastei gestionări a sistemului de colectare a deșeurilor menajere. Firma care a făcut asta până acum nu va mai continua și primarii, fiecare în parte, spun că se vor descurca așa cum pot.
Totul, din cauză că s-au cerut mai mulți bani pentru acest serviciu.

Colectarea deșeurilor din zona Văii Jiului nu se mai face de joi dimineață și asta a impus ca autoritățile județene să instituie aici starea de urgență. Ce înseamnă asta, ne explică administratorul public al județului Hunedoara.
„Se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență și vom declara stare de urgență în Valea Jiului. După aceea, fiecare primărie în parte, va trebuie să declare, prin Comitetele locale de Urgență, stare de urgență la nivel local și fiecare primărie trebuie să își găsească câte un operator, până când Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADI Deșeuri) va scoate la licitație serviciul pentru toată zona Văii Jiului ”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

Printr-un comunicat de presă, „SC SUPERCOM SA aduce la cunoștința publicului că, începând cu data de 22.10.2020 serviciul de colectare a deșeurilor municipale din localitățile Petroșani,Vulcan, Lupeni, Uricani, Petrila, Aninoasa, Baru și Bănița va fi sistat, ca urmare a încetării contractului de delegare, încheiat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ʺSistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoaraʺ

Situația va degenera în scurt timp, iar dacă unii primari spun că se vor descurca pe cont propriu, alții habar nu au ce vor face.

Dănuț Buhăescu, primar Uricani:
„Societatea care operează la noi a propus mărirea prețului. Nu dublu, chiar dublu și ceva. Și aici noi am fost între ciocan și nicovală. Eu, în principiu, am zis că sunt de acord să continuăm activitatea. E vorba de Uricani, Aninoasa și Petroșani. Ei, dar celelalte administrații nu au fost de acord. Vom rămâne cu gunoiul în orașe. Ce vom face? Încă nu îmi dau seama”.

Cristian Merișanu, primar al municipiului Vulcan:
„Noi deja ne-am pregătit, pentru că știam de această problemă. O să încercăm să ne gospodărim singuri. Avem ceva utilaje și vom mai închiria ceva mașini compactoare. Avem și un utilaj de transport și trebuie să vedem cum vom face să angajăm personal. Noi așteptăm din partea prefectului să dea un comunicat de situație de urgență, ca să putem face angajări în regim de urgență, pentru că în momentul acesta, cu personalul pe care îl avem, nu ne putem descurca”.

Vasile Jurca, primar Petrila:
„Cred că situația la Petrila va fi sub control, pentru că noi o să preluăm gunoiul cu firma consiliului local. Avem așa ceva și firma a lucrat și înainte și, de vineri, vor prelua gunoiul din oraș ai noștri”.

Sunt primari care nu au agreat mărirea prețului la gunoi și asta chiar dacă, prin lege, s-ar fi impus așa ceva.
„Ordonanța 74 trebuia să fie aplicată începând din iunie 2019. Suntem în octombrie 2020 și ea nu a fost aplicată. Este vorba despre echilibrarea contractului pe care operatorul l-a avut cu ADI. Asta a dus la neînțelegerea ce a făcut ca operatorul să nu vrea să lucreze. Din 10 lei pe care fiecare cetățean îl dă pentru gunoi, lunar, operatorul primea 3,8 lei. Banii sunt într-un cont la fiecare primărie și nu sunt cheltuiți, ci trebuie alocați doar pentru salubrizare” , a mai spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

Primarii, reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara și reprezentanții Instituției Prefectului se întâlnesc pentru a discuta situația generată de la Uricani, la Baru, iar de vineri, în acest loc se instituie stare de urgență.

Diana Mitrache

Advertisements

4 comentarii la „Se instituie stare de urgență în Valea Jiului

 • 23 octombrie 2020 la 07:49
  Permalink

  rezolva psd-ul…

 • 23 octombrie 2020 la 14:54
  Permalink

  Cat de curând to?i o sa ajungem ni?te gunoaie ca asa vor uni sau au vrut la nivel înalt. Da nu cite?te nimeni nu.?

 • 23 octombrie 2020 la 19:39
  Permalink

  De la Primarie pana la periferie aceleasi gunoaie politice, iar motzul peste ele (cica administrator) pute cel mai rau. Nu va e ma rusine sa mintiti? Ce fel de contract ati semnat voi, primarilor cu firma aia? E singura din tara? Aaa, pai v-ati invatat sa dati lucrari fara licitatie sau cu contracte prostesti, ca platesc locuitorii. Poate au si ei dreptate, cheltuieli sunt, dar din reciclarea gunoiului se pot face bani frumosi care acopera o parte din cheltuieli. Va fatzaiti toata ziua prin UE, dar nu invatati nimic de la altii.

 • 24 octombrie 2020 la 09:18
  Permalink

  Adica din 10 lei 3,8 merg la operator,si restul sunt intr-un cont la primarie si nu sunt cheltuiti, ci folositi la salubrizare …..Adica aia cu firma va cara mizeria si le dati o treime din bani si doua treimi o tine primaria,ca sa faca ce ? Ca sa plateasca firmele clientelare.Va bateti joc de banii oamenilor si nu e tras nimeni la raspundere !

Comentariile sunt închise.