Un apel al unui manager de spital din Valea Jiului trage semnalul de alarmă. Carmen Misaroși de la Lupeni vede cât de epuizat e personalul medical, cum ambulanțierii aduc la analize zeci de pacienți, cum nu mai sunt paturi libere și cum tot mai mulți oameni vin și spitalul nu are unde să îi interneze.
Explozia de cazuri din ultima perioadă îi face pe managerii de spital să ne ceară tuturor să ne protejăm. Nu este bine ce se întâmplă și, dacă în spital sunt luate toate măsurile, pe stradă, acasă fiecare este responsabil. Luni au fost confirmate 3 angajate de la spital, de la secția de neonatologie și acesta este un exemplu clar de îmbolnăvire comunitară. La secția cu pricina au fost aduse alte cadre medicale. „Activitatea, momentan, se desfășoară normal, pentru că am luat, prin detașare, de la spitalul Vulcan, o asistentă, ca să ne ajute să asigurăm continuitatea compartimentului și să deservim persoanele care vin aici, mame ce aleg să nască la spitalul nostru. Și acum avem o gravidă pozitivă, care va intra în cezariană”, a spus ec. Carmen Misaroși, manager Spitalul din Lupeni, spital COVID.
Cei din spitale ne cer să ne protejăm și asta pentru că lupta cu virusul depinde la om la om. Numai la Lupeni, în ultima săptămână, au murit 7 oameni și personalul medical este epuizat.
„Vă spun sincer că lupta se duce afară, cu acest virus. Avem și noi nevoie să fim ajutați, că și noi ajutăm. Să înțeleagă oamenii că, poate nu e târziu și să se protejeze, să mai lase din obiceiurile de până acum. Să se protejeze mult mai mult, să protejeze bătrânii, pentru care contactul cu virusul este mortal. Mor zilnic oameni, chiar și la noi în spital. Săptămâna trecută au fost, doar la spitalul din Lupeni 7 decese”, mai spune managerul spitalului din Lupeni.
Și, ca în fiecare spital din România, și la Lupeni unde a fost depistat cel mai nou focar din Valea Jiului, situația este agravată de faptul că nu mai sunt oameni care să se ocupe de pacienții care sunt tot mai mulți.
„Sistemul sanitar nu este pregătit și nu va fi niciodată. Și nu va fi niciodată. Că nu sunt nici altele din alte țări. Am fost în situația să refuz un pacient. Avem 24 de locuri pentru COVID. Sunt libere 1 loc la ginecologie și 3 pe pediatrie. În rest, unde adresabilitatea este mai mare, sunt toate ocupate. Sunt nevoită să refuz. Nu îi refuz, dar nu am unde să îi primesc. Resursa umană nu poate face față. Degeaba am eu saloane, echipamente, dezinfectanți, că nu pot asigura cu două asistente pe tură, care să lucreze și la COVID, și non-COVID”, a conchis Carmen Misaroși.
În județul Hunedoara zilnic sunt raportate zeci și zeci de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus.
La nivel național, Hunedoara este pe primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor care sunt pozitive după retestări consecutive. Ca să ne facem o idee, sunt 143 de oameni la care testele au ieșit din nou pozitive, în timp ce pe locul 2 se află Bucureștiul cu 107 cazuri, iar în restul județelor sunt maxim 30 de cazuri.
Diana Mitrache