Un proiect de lege privind prelungirea obligaţiei Complexului Energetic Hunedoara de a furniza servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport şi sistem până la finalul anului, s-a aflat în aprobare în Plenul Camerei Deputaților. Documentul reglementează o serie de venituri certe pentru societatea energetică Complexul Energetic Hunedoara.

Un proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2020 pentru prorogarea termenului de aplicare a măsurilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică este supus aprobării Plenului Camerei Deputaților. Proiectul a fost adoptat de Senat în luna iulie și este în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Totodată, se prevede prelungirea obligaţiei pentru Transelectrica de a stabili capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem, reprezentând rezerva terţiară lentă, până la finele anului în curs.
Documentul prevede că în cazul apariției unor situaţii accidentale sau neprevăzute în funcţionarea grupurilor energetice din cadrul centralelor termoelectrice Mintia şi Paroşeni, care determină indisponibilitatea tehnică şi financiară cu privire la realizarea serviciilor tehnologice de sistem, să poată fi cesionate drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractele de vânzare-cumpărare a serviciilor tehnologice de sistem, în conformitate cu reglementările emise de către ANRE.
Potrivit raportului transmis de Comisia pentru industrii și servicii, se propune plenului Camerei Deputaților adoptarea acestui proiectului de Lege.
Până la finalizarea construcției grupului nou de la centrala Iernut, CE Hunedoara rămâne singurul mare producător de energie electrică din zona de centru și N-V a țării, iar menținerea sa în funcțiune s-a dovedit utilă pentru asigurarea securității SEN, sunt argumente aduse de reprezentanții ministerului de resort.
Conform OUG 26/2018, CE Hunedoara are trasate obligații cu perioada de aplicabilitate aprilie 2018 – iunie 2020. Societatea este în insolvență din noiembrie 2019. În prezent, singurele venituri certe pentru CEH provin de la operatorul de transport pentru serviciile tehnologice de sistem, respectiv banda de reglaj, secundar, rezervă terțiară rapidă și lentă.
Cosmin BACIU