Toată populația din estul Văii Jiului a avut de suferit din cauza exploatatorilor care taie pădurile pe Taia. De mii de ori este depășită turbiditatea apei în stația de tratare și acest fapt reprezintă un adevărat pericol. La Consiliul Județean Hunedoara au fost chemați toți cei implicați, iar pădurarii au fost trași la răspundere și avertizați pentru ultima oară. Taie pădurile și poluează grav apele. Vorbim despre cei de pe Taia, care trag arborii prin albiile râurilor de munte, iar asta generează grave probleme grave. Cei de la Apa Serv spun că așteaptă să vadă și rezultate.
„De ani buni, problemele sunt în tot cursul anului. Acum, avem mai mult de 3 săptămâni, de când, din cauza exploatărilor forestiere, stația Taia a avut multe ore de oprire. În urma întâlnirii convocată de Consiliul Județean Hunedoara, la care au participat atât reprezentanții composesoratului, cât și reprezentanții Inspecției Silvice, ai Gărzii de Mediu, Apele Române și ai Ocolului Silvic privat, s-a ajuns la concluzia că vor fi mai multe controale, vor limita acțiunea pădurarilor, ca să nu mai crească turbiditatea pârâului, peste posibilitatea-limită la care noi putem trata apa. E chiar o probă, pentru că, săptămâna în curs, nu se anunță precipitații și eu sunt curios ce se va întâmpla”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Cei de la Apa Serv așteaptă o astfel de acțiune de ani buni, pentru că nimeni nu a reușit, niciodată, să oprească acțiunea pădurarilor. Și asta generează probleme în alimentarea populației.
„De aproximativ 3 săptămâni, avem o turbiditate medie de peste 300 grade MTU, dar am avut vârfuri de 700, 900, chiar 2.500, 1.200. Adică, noi nu am avut o zi în care să nu oprim stația. Și, vă dați seama, asta nu e ca și cum am închide și apoi am deschide un robinet. Sunt multe operații ce trebuie făcute, un timp, iar în toată această perioadă, am fost la limită cu alimentarea populației cu apă. Am reușit să nu oprim apa, dar am redus puțin presiunea, la blocurile de la nivelurile superioare, dar dacă vom continua așa, nu vom mai putea să ne refacem stocul de apă, pentru a doua zi. Situația este nu gravă, foarte gravă”, a explicat managerul societății care asigură calitatea apei livrată populației.
Exploatările forestiere, ce au loc de ani de zile pe Taia, nu au putut fi oprite. Forestierii spun chiar că arborii trebuie tăiați, iar unii sunt deja căzuți și, din punct de vedere silvic, prezintă un mare pericol pentru pădure.
Acum li s-a cerut să nu îi mai coboare prin albiile apelor și să nu mai pericliteze alimentarea cu apă.

Diana Mitrache