Cum aratã Mos Nicolae? De unde vine el? Ce ne aduce? Ce vrem sã ne aducã? Nimic mai simplu. Asta stiu cel mai bine cei mici, care s-au pregãtit cu desene, machete si si-au lustruit ghetutele.
Unii zic cã e roz, altii cã e rosu. Unii zic cã ar avea o cruce galbenã, în timp ce altii spun cã e verde. Toti vorbesc despre Mos Nicolae, cel pe care l-au asteptat cu ghetutele curate în geam. „E roz, are o pelerinã si o cruce care eu am pictat-o cu galben. Are si un toiag auriu. Vine cu sacul si vreau sã îmi aducã o pãpusã”, spune o fetitã de la grupa mare. „Este înger, vine din cer si ne aduce dulciuri, iar la fetitele rele le aduce o jorditã. Cred cã e verde si vreau sã îmi aducã o masinutã care scoate fum”, spune un alt bãietel. „E bun Mos Nicolae, dacã si noi am fost cuminti. Am fost cuminte si vreau o locomotivã cu motor, pentru cã am trenulete, dar niciunul nu are motor”, spune un alt bãietel.
El va veni din cer cu sãnuita cã tot a nins si fiecare pitic de grãdinitã, ni-l descrie în felul lui. Ei au creat mici ghetute din hârtie, l-au pictat si asamblat pe Mos Nicolae din bucãti de hârtie glasatã si singura lor grijã va fi ca dimineatã sã-si gãseascã ghetutele cu cadouri.
Conform traditiei, în noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune cã Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lãsându-le în ghete dulciuri si alte daruri, însã tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultãtori. În dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gãsesc daruri în ghetute. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în aceastã zi. Spre deosebire de Mos Crãciun, Mos Nicolae nu se aratã niciodatã. De altfel, povestea darurilor împãrtite pe furis noaptea începe din vechime.
Diana Mitrache