De două zile, nu mai puțin de 14 salvamontiști hunedoreni caută o femeie în Retezat. Aceasta a plecat să facă un traseu foarte greu, iar dacă luni au fost în căutarea ei 4 echipe de salvatori, marți dimineață căutările au fost reluate. Femeia, care are 61 de ani și este din Lugoj, a plecat singură în munte, iar soțul ei a fost cel care a alertat echipele de căutare, pentru că a pierdut contactul cu aceasta. Luni, 4 echipaje au urcat în munte pe traseul pe care a indicat că îl va urma, dar nu a fost găsită până la lăsarea serii.
„A plecat din Râușor, unde a lăsat-o soțul său, ca să facă un traseu destul de lung, după părerea mea, un traseu de maratoniști. Urma să ajungă în Retezat, pe Vârful Bucura, după care Judele, să ajungă la lacul Zănoaga și apoi Gura Apelor. Așa a relatat soțul doamnei”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful echipei Salvamont Hunedoara.
Acesta mai spune că în munte este foarte frig, plouă și că salvatorii au plecat pe 4 trasee, spre locul pe care l-a indicat soțul femeii rătăcite.
De altfel, șeful echipei hunedorene crede că salvamontiștii vor fi nevoiți să parcurgă zona la pas, din cauza vremii nefavorabile și a vizibilității foarte scăzute.
„Pe Gura Zlata –Zănoaga a fost o echipă, și am mai trimis o echipă spre Zănoaga, pe culmea Slăveiului și o altă echipă am trimis pe Poiana Pelegii, în eventualitatea că s-ar fi întors pe la lacul Bucura”, a mai spus șeful Salvamont Hunedoara.
Marți dimineață, pe ploaie și frig, au plecat după femeia din Lugoj, nu mai puțin de 14 salvamontiști.
„Sunt 14 salvatori montani, o echipă de la jandarmi și am înțeles că o să vină și o echipă de la poliție. O să abordăm alte trasee. O echipă o să refacă tot traseul doamnei, pe care a spus că îl va face. O alta, prin rezervația științifică. Din nou, vom trimite o echipă și în Poiana Pelegii, care se va despărți în două, pe două trasee diferite, toate vor ajunge în zona Judele, spre Zănoaga, pentru că acolo este o zonă periculoasă, de abrupt, și acolo vom intensifica căutările”, a precizat Ovidiu Bodean.
Traseul pe care a plecat femeia este unul foarte dificil și chiar salvatorii montani spun că îl parcurg cu dificultate. Tocmai de aceea nimeni nu înțelege de ce ar fi plecat singură și, mai mult, în zonă nu este semnal la telefonul mobil, așa încât nici nu poate fi reperată.
„E greu și pentru noi, dar mai ales de unul singur e și mai greu. La 61 de ani, ar fi trebuit să aibă, totuși, o minte mai lucidă și mai aproape de adevăr. Ca să te duci singur pe munte, dintr-o simplă entorsă, care te face să nu mai ai mobilitate, sau să fii ținut pe loc, pot să se întâmple lucruri foarte grave”, a conchis salvamontistul Ovidiu Bodean.
Salvamontiștii le recomandă celor ce pleacă pe munte să țină cont că vreme este schimbătoare, să anunțe despre traseul pe care îl urmează și să nu plece singuri pe trasee lungi. Mai mult, toți cei ce pleacă în munți sunt sfătuiți să se echipeze corespunzător.

Diana Mitrache