Traseul Via Transilvanica inițiat de Tiberiu Ușeriu va ajunge și la bornele din Hunedoara. Toma Coconea este ambasador al acestei rute, care traversează România și, dacă tot a ajuns în Parâng, Tiberiu Ușeriu ne-a vorbit și nouă despre această provocare. Avem o istorie de care știe toată planeta, cu vestigii ale vechilor daci, avem munți spectaculoși și peșteri unice, iar toate pot fi vizitate în cadrul unui proiect gândit de niște tineri pasionați de sport, printre ei numărându-se Tomi Coconea și Tiberiu Ușeriu, acesta din urmă fiind promotorul ideii de a traversa țara prin locurile încărcate de istorie.
Și această rută va avea curând primele borne și în județul nostru. Sunt 950 de km, pe teritoriul a 10 județe, printre care și Hunedoara.
„Anul acesta am terminat 800 de km. Noi credeam că o să îl terminăm în 20 de ani, dar uite că, după doi ani de zile, avem 800 de km și sperăm anul viitor să ne apropiem de final. Este un drum care traversează România, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, iar anul viitor ajungem și prin județul Hunedoara și mă bucur foarte mult că am putut să îl finalizăm până acum”, a spus Tiberiu Ușeriu, maratonistul care a inițiat, alături de fratele său, acest traseu.
Traseul național are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin, de la Podul lui Apolodor din Damasc, va trece prin munții Cernei, prin cetatea Sarmisegetusa Regia, de la Orăștie, Terra Saxonia, de la Copșa Mică – Deia, Terra Sicluorum, de la Deia, la Sovata, prin Călimani, spre Bucovina și, prin Pasul Tihuța, spre Putna.
Tibi Ușeriu, însă, îl compară cu trasee din Europa și speră să atragă mii de turiști.
„Gândiți-vă că traseul Camino de Santiago, care este un drum aproape asemănător, în 2017, au fost aproximativ 1,6 milioane de turiști. Noi sperăm ca, în 10 ani de zile, să avem 100.000 și deja e ceva. Asta, pentru că, în România nu prea este cultura aceasta a mersului pe jos. Și cred că pandemia aceasta este un pas de a începe și turismul de acest fel. Și cred că avem nevoie de așa ceva. Adică, știu că avem nevoie și de all inclusiv, dar și să ne cunoaștem România de la un capăt la altul, ca și istoria. Acest drum leagă oamenii de istoria lor, printr-un proiect național”, a mai spus Tiberiu Ușeriu.
„Via Transilvanica este identitatea, care ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne ințelegem mai bine pe noi – ca nație”. Așa au gândit cei care au inițiat proiectul, prin Tășuleasa Social, un proiect care traversează țara pe potecile ei, descoperind și marcând, cu borne kilometrice, traseele cu însemnătate, din România.

Diana Mitrache