Sunt foarte multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în Hunedoara, iar Valea Jiului are câteva focare active. Tocmai de aceea, astăzi vor fi stabilite noi reguli pentru cei care locuiesc în zonele unde incidența a crescut simțitor. 47 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost raportate și miercuri în județul Hunedoara, lucru ce a impus convocarea Comandamentului pentru Situații de Urgență. Membrii acaestuia se întâlnesc joi și urmează să stabilească ce măsuri se impun în orașele în care se înregistrează creșteri alarmante.
„Avem 468 de cazuri active. Rata zilnică, era de 20 de cazuri, însă, în mod îngrijorător, în ultimele zile s-a ridicat la 30 de cazuri, cu excepțiile focarelor de la Spitalul de Urgență din Petroșani și cel de la azilul de bătrâni. În urma acestor creșteri alarmante, mai ales pentru Valea Jiului, joi se va întruni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Joi vom face o analiză pentru situațiile din județul Hunedoara și, în special, pe localitățile cu probleme din Valea Jiului, în speță Petroșani, Petrila și Vulcan”, a spus Vasilică Potecă, prefectul județului Hunedoara. Se va lua în calcul numărul de îmbolnăviri la 1.000 de locuitori și, ca urmare, se vor stabili care sunt măsurile ce se impun.
„Dacă inducele va fi depășit de 1,5 sau 3, atunci vom lua măsurile corespunzătoare din lege. Deocamdată, la nivelul județului Hunedoara suntem sub 1%, ceea ce înseamnă că măsurile pe care le luăm sunt suficiente. Dar, pentru anumite localități, vom introduce restricțiile privind restaurantele și celelalte. Dar trebuie să precizez că nu se va închide nicio porțiune din Valea Jiului. Nu sunt motive”, a mai spus Prefectul de Hunedoara.
Prefectul de Hunedoara mai spune că sunt cazuri multe, dar ele au fost stabilite ca fiind focare, cum este la azilul de bătrâni sau cel de la spitalul de uregnță, motiv pentru care nu se impune carantinarea niciunui oraș.

FOCARE:
ATI Spital de Urgență Petroșani- 14
Centrul Rezidențial UANS Hunedoara- 4
Asociația Bunicii Văii Jiului Centru Rezidential- 75
Clasima Construct SRL Petrosani- 8

ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE CU ACTIVITATE SUSPENDATĂ:
Colegiul de Informatică ”Carmen Silva” Petroșani-clasa 9-a A
Colegiul Constantin Brâncuși Petrila (Sediul Scolii Gimnaziale 5 Petrila; Sediul pentru Învățământ Liceal )

Colegiul Economic Emanuel Gojdu Hunedoara (clasa 3-A ; clasa 5-a A; clasa 6-a B; clasa 7-a B)
Gradinita cu program normal prelungit Școala 4 Vulcan (o grupă închisă începând cu 01.10.2020)
Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni clasa X –a A .
Liceul Nicolaus Olahus Orăștie
Liceul Teoretic „A. Vlaicu „ Orăștie
Liceul Teoretic ”I.C. Brătianu„ Hațeg
Liceul Teoretic „C. Bursan„Hunedoara
TOTAL CAZURI POZITIVE {N ȘCOLI: 25 (elevi – 11, personal – 14)

HORECA: 16 localități cu incidență peste 1,5/1000

Diana Mitrache