Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat lansarea în dezbatere publică a ghidului de finanțare pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice.

Programul are un buget total de 40 de milioane de lei, dublu față de cel din 2018.

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) două produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoarele și uscătoarele de rufe.

Astfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va finanța prin AFM 7 tipuri de aparate electrice sau electrocasnice, mai performante din punct de vedere energetic, după cum urmează:

             mașini de spălat rufe, pentru care finanțarea nerambursabilă este de 300 de lei;

             aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;

             și aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, iar dacă omenii doresc să-și cumpere mai multe echipamente și să primească mai multe vouchere, o pot face.

 Orice solicitant va intra în aplicația informatică de pe www.afm.ro, unde va completa datele personale și va bifa echipamentul pentru care dorește finanțarea.

Precizăm că echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

Diana Mitrache