Județul Hunedoara se află pe primul loc, la nivel național, în ce privește donarea de plasmă de către persoane care s-au vindecat de Covid-19. Peste 150 de oameni care au fost tratați de infecția cu noul coronavirus au donat plasmă, iar cei care vor o pot face și la finalul acestei săptămâni. Sâmbătă, centrele sunt deschise pentru donatori.

Până în prezent, aproximativ 200 de unități de plasmă au ajuns la pacienții cu forme grave de coronavirus. Sâmbătă, trei centre din județ, de la Deva, Hunedoara și Petroșani își deschid din nou porțile pentru donatorii care doresc să doneze sânge sau plasmă. „Facem un apel pentru cei care nu au reușit să vină să doneze în timpul săptămânii, să vină sâmbătă. Avem deschise toate locațiile, din Deva, Hunedoara și Petroșani. Avem cerere foarte mare de produse de sânge. Ne trebuie plasmă de covid, de la covalescență de covid și am venit în întâmpinarea donatorilor, încercând să deschidem și sâmbăta între 8,00 și 12,00 ”, a spus Victoria Hălmagi, director Centrul de transfuziii Hunerdoara.
Județul Hunedoara a ajuns în topul județelor în care bolavii care s-au vindecat, după ce au fost infectați cu noul coronavirus, au donat plasmă. Șefa Centrului Județean de Transfuzii a explicat cum a fost posibil. „Cererile noastre din spitale sunt foarte crescute și noi ne-am străduit să contactăm pacienții vindecați de COVID. Am încercat să stabilim un dialog cu acești oameni, care au înțeles mesajul nostru și strigătul de ajutor și au venit să doneze. Avem rezultate excepționale și sunt 15 bolnavi care ei au mărturistit că, după transfuzia de plasmă s-au simțit ca nou-născuți”, a mai adăugat Victoria Hălmagi.
Persoanele care doresc să doneze sânge sau plasmă sunt așteptate sâmbătă, între orele 8:00 și 12:00, la centrele deschise în municipiile Deva, Hunedoara și Petroșani.
Plasma se poate dona la Hunedoara, la secția Centrului de Transfuzie aflată în Policlinica Spitalului Municipal, prin plasmafereza, sau la Centrele de Transfuzie din Deva, Hunedoara și Petroșani.

Diana Mitrache