Universitatea din Petroșani începe cursurile abia peste o săptămână. Deschiderea anului universitar se face mai mult pentru boboci, care, așa cum spune rectorul, vor fi primiți cu o ceremonie, ce va avea loc în fața sediului central, așa cum a fost și la festivitatea de absolvire.

Consiliul Rectorilor din România a stabilit ca o parte a universităților de la noi să își deschidă porțile pentru noul an universitar la începutul celei de a doua săptămâni a lunii octombrie. Rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin, a declarat că școala se va face în sistem hibrid și că are un sistem informatic bine pus la punct, cu un program nou, pe care toți profesorii au încărcat deja o parte din cursuri.  

„Noi începem în 5 octombrie. Dacă ne permite vremea, începem cu o ceremonie de deschidere, la care îi invităm mai mult pe boboci, în fața universității, așa cum am făcut și festivitatea de absolvire. Și începem, ca și marea majoritate a universităților, cu un sistem mixt, cursurile on-line, seminariile și proiectele – on line, sau față în față, în funcție de acordul între studenți și cadrele didactice, iar laboratoarele și aplicațiile le facem față în față”, a spus prof univ dr Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.

Admiterea s-a încheiat la această școală superioară recent, iar profesorii de aici spun că, acum este perioada confirmărilor, însă, a fost chiar concurență mai ales la specializarea informatică, unde au fost trei absolvenți pe un loc de student.

„Am avut concurență mai mare la Calculatoare, pentru că, în vară, deși ocupasem locurile bugetate, o parte dintre candidați, cu medii foarte bune, au dat admitere și în alte centre universitare, unde s-au afișat locurile mai târziu. Apoi s-au retras. Era firesc ca un domeniu ca acesta, care se caută foarte mult, să aibă o concurență așa de mare ”, a mai adăugat prof univ dr Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.

Campusul universitar este și el pregătit, iar studenții din afară, care deja sunt în cămin, spun că siguranța sanitară este pe primul loc.  „Vara aceasta am fost în incinta campusului și au fost luate din timp măsuri de precauție, în legătură cu situația actuală. Pot să spun că fiecare cămin are un dezinfectant la intrare, s-au luat măsuri de distanțare socială, fiecare student nu are dreptul să circule în alte cămine, fiind interzis din cauza situației actuale. Suntem cazați câte doi în cameră, pentru a fi un risc mai mic de infectare cu virusul”, a spus Maxim Vapcea, student din Republica Moldova, la Universitatea din Petroșani

Școala superioară de la Petroșani își deschide porțile în noul an universitar din 5 octombrie, iar momentul va fi marcat în condiții de maximă siguranță.

 

Diana Mitrache