Problemele oamenilor pot astepta pânã dupã alegeri. În timp ce oamenii protesteazã, ministrii sunt în campanie electoralã. Zilele trecute, la Deva, în fata Consiliului Judetean Hunedoara, locuitorii mai multor sate de lângã Deva au protestat din cauza faptului cã la Bârcea se va construi un deponeu ecologic.
Nemultimirea localnicilor a fost fãcutã cunoscutã ministrului Mediului, Rovana Plumb, de unul dintre deputatii hunedoreni. Este vorba de Iosif Blaga Veniamin, care în urmã cu mai bine de o lunã de zile i-a specificat ministrului Rovana Plumb faptul cã oamenii din zonã sunt nemultumiti de constructia viitorului deponeu ecologic.
“O parte importantã a comunitãtii locale este nelinistitã, nemultumitã si revoltatã de modul în care decurg lucrurile. (…) O întrebare pe care cetãtenii o pun, si caere cunosc problemele ce le poate ridica o asemenea investitie pe teritoriul lor, este de ce un astfel de deponeu nu se face lângã orasele mari Deva si Hunedoara, orase care produc de fapt sic ea mai mare cantitate de gunoi”, mai specificã senatorul hunedorean.
Nici pânã astãzi, deputatul nu a primit vreun rãspuns de la ministrul Mediului, Rovana Plumb, desi de la data depunerii interpelãrii au trecut mai bine de 30 de zile. Asta în conditiile în care ministrii au termen legal de 30 de zile pentru a rãspune anumitor solicitãri venite din partea parlamentarilor.
Constructii controversate
Deponeul ecologic va fi construit în localitatea Barcea Mare dup ace consilierii locali de la Petrila au respins o asemenea investitie ce urma sã fie realizatã pe raza localitãtii. Acum o nouã opozitie este depusã de senatorul migrator.
Reprezentantii Consiliului judetean Hunedoara au rezolvat problema deponeului, însã nu vor putea rezolva problema pretului din Valea Jiului. Astfel, o statie de colectare a deseurilor se va realiza la Barcea Mare.
“Am primit prin fax o solicitare de la MAI prin care solicita o hotãrâre de Consiliu Judetean pentru obtinerea unitãtii militare de la Barcea sã construim deponeul ecologic, unicul deponeu ecologic din judetul Hunedoara. E nevoie de aceastã unitate militarã de la Barcea Mare pentru a reusi sã facem aces tunic deponeu. Dupã cum stiti, consilierii de la Petrila au respins proiectul de hotãrâre prin care solicitãm un teren pe raza localitãtii unde sã construim deponeul”, afirma Mircea Ioan Molot, presedintele CJH.
Mai mult, Molot este cu gândul si la locuitorii din Valea Jiului. “Îmi pare foarte rãu pentru locuitorii din Valea Jiului. Ei vor plãti mai mult pentru gunoiul menajer, dar nu am ce face”, a mai spus Molot.
Mai mult, potrivit unor surse din cadrul CJH, locuitorii Vãii Jiului nu vor putea suporta pretul transportului gunoiului menajer la Barcea.
“Gunoiul din Valea Jiului nu se va putea trasnporta la Barcea pentru cã proiectul nu permite ca acestea sã fie transportate mai mult de 70 de kilometri”, spun surse din cadrul CJH.
Consilierii locali de la Petrila nu au votat proiectul de hotãrâre pentru construirea deponeului ecologic pe raza localitãtii pe motivul de a nu transforma orasul într-o groapã de gunoi. La mijloc sunt însã, potrivit unor surse, unele interese de grup în spatele cãrora se afla chiar edilul de la Petrila, Ilie Pãducel.
Monika BACIU