Angajații Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani au intervenit efectuând lucrări de decolmatare a Prizei de Apă Buta – captare pe răul Jiul de Vest şi tranzitare a apei în acumularea Valea de Peşti. Amplasamentul captării este situat pe râul Jiul de Vest, la circa 120 m aval de confluenţa cu pârâul Buta.  Priza de apă Buta este o acumulare permanentă, cu categoria C de importanţă – Importanţa normală şi tip de Urmărire curentă.

În paralel, se execută și lucrări de întreținere și decolmatare pe râul Jiul de Vest, zona Paroșeni. În vederea reducerii efectelor negative pe care posibile inundații viitoare le-ar putea produce, SHI Petroșani din cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu a efectuat lucrări de decolmatare și consolidare pe râul Jiul de Vest, în zona localității Paroșeni. Aceasta este una dintre cele opt localități grav afectate în urma inundațiilor din luna iulie a acestui an (Uricani, Valea de Brazi, Valea de Peşti, Lupeni, Aninoasa, Iscroni, Vulcan şi Paroşeni).

Decolmatarea unui curs de apă presupune curățarea acestuia de materialul aluvionar depus de apele curgătoare, adică de mâl, pietriș și bolovani. Prin îndepărtarea acestora se asigură o curgere mult mai bună a apei, mai ales în perioadele ploioase.

Zona a fost grav afectată de inundațiile care au lovit vestul Văii Jiului la finalul lunii iunie. Practic, în zona respectivă s-a înregistrat un debit mare de apă.

Cosmin BACIU