Vă amintiți cum Guvernul Orban și-a asumat Bugetul anului 2020, ignorând Parlamentul?

Explicațiile ce urmează sunt pentru a înțelege exact cum liberalii și-au bătut joc de profesori și de pensionari, chiar dacă există legi care spun că cele două categorii trebuie să beneficieze de măriri de salarii, respectiv pensii.  

Inițial PSD a prevăzut în OUG 114 ca profesorii să beneficieze de o majorare anticipată a salariilor, astfel încât la 1 septembrie 2020 aceștia să ajungă la nivelul de salarizare stabilit pentru anul 2022.

Adevarul este că, deși prevederea exista în legislația în vigoare, Guvernul i-a mințit de la început pe profesori și nu a prevăzut banii în bugetul pe care și-a angajat răspunderea.

Astfel, în bugetul propus inițial de Guvern, cheltuielile de personal din învățământ erau suplimentate doar cu 1,3 miliarde lei, cu totul insuficient față de prevederile în vigoare. Doar pentru majorarea obișnuită, de la 1 ianuarie, de 25% din diferența până în 2022, era necesar ca bugetul să fie suplimentat cu 4,2 miliarde lei (cum fusese suplimentat și în 2019 de PSD).

Pentru majorarea de la 1 septembrie ar fi fost nevoie de încă 8,4 miliare lei (respectiv 4,2 pentru majorarea din 2021 și încă 4,2 miliarde pentru majorarea din 2022).

Așadar, bugetul cheltuielilor de personal ar fi trebuit să conțină o suplimentare de 12,6 miliarde lei (4,2 x3) și nu doar de 1,3 miliarde cum alocase Orban. Lipseau deci de la bun început 11,3 miliarde lei, ceea ce arată că atât ministrul Anisie, cât și ministrul Cîțu au mințit când spuneau că au banii în buget și că nu se vor atinge de majorările profesorilor.

În ceea ce-i privește pe pensionari, PNL încearcă cu disperare să-și acopere incompetența și neputința de a-și respecta angajamentele privind majorarea cu 40% a punctului de pensie, prin minciuni și dezinformări grosolane.

Președintele Iohannis a promulgat legea respectivă – legea pensiilor – iar PNL, prin vocea ministrului Cîțu declara oportunist în ianuarie că ”avem banii pentru majorarea pensiilor prinși în buget”.

Acum, după ce PNL a adus dezastru în economia țării, după mai puțin de un an de guvernare, și veniturile bugetare s-au prăbușit, Cîțu și Guvernul Orban vor să scape basma curată, pe seama pensionarilor cărora le refuză un drept legal, cert.

E o sinistră bătaie de joc la adresa celor 5,2 milioane de pensionari din România!

Bani sunt! Guvernul PNL nu are decât să nu mai facă risipa gigantică de până acum. Să  nu mai fure! Să nu mai servească clientela politică la prețuri umflate de zeci de ori! Să renunțe la cadourile fiscale de miliarde făcute băncilor, corporațiilor din energie și telecom! Să înceteze practica jafului din bugetele publice prin plata anticipată a unor ”obligații” pentru prietenii politici! Să nu mai submineze sursele legitime de venituri ale bugetului de stat! Să combată real evaziunea fiscală, nu s-o încurajeze, și să facă demersuri ferme pentru încasarea ratelor de zeci de miliarde de lei!

PSD este mai decis decât oricând să apere drepturile oamenilor: să impună creșterea cu 40% a punctului de pensie, așa cum e în lege; să dubleze alocațiile, așa cum prevede legea; să susțină majorarea salariilor personalului din educație!

Deputat Laurențiu Nistor, 

 Președintele PSD Hunedoara

Comandat de PSD- Partidul Social Democrat Organizația Județeana Hunedoara

CUI21200019