Angajații de la Mintia au continuat și marți protestul și, după 24 de ore de la declanșarea lui, sindicaliștii s-au arătat total nemulțumiți, că nu sunt băgați în seamă. La Deva este  și vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Economiei, dar nimeni nu a venit la ei. „.Cei de la minister nu ne vizitează, cu toate că au la Deva o întâlnire, atât vicepremierul Raluca Turcan, care, în decembrie 2019, promitea ajutorul, cât și ministrul Economiei Energiei.Sunt în campnie la Deva, dar refuză să vorbească cu sindicatele de aici și cu conducerea, pentru că nici ei nu au soluții”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Mintia.

Mintia nu a avut huilă, pentru că din Valea Jiului, până miercuri, nu pot pleca trenurile, întrucât se lucrează la calea ferată. „O simplă lucrare la calea ferată în zona Simeria ne-a oprit la zero. Suntem în imposibilitatea de a produce veniturile necesare plății salariilor integrale și a celor restante, de pe ultimele 6 luni. Sunt între 3.500 și 5.500 de lei pentru fiecare salariat. Salariații practic, solicită implicarea Guvernului în găsirea unei soluții pentru funcționarea termocentralei, ori o închidere prin care să li se asigure o măsură de protecție socială”, mai spune Iștoc.

În replică, administratorul judiciar de la CEH a  spus că a pornit termocentrala Paroșeni, cât timp nu a funcționat Mintia și nu înțelege de ce doar sindicatele de acolo se revoltă. Asta, pentru că la Paroșeni nu s-a mai lucrat de luni de zile și nimeni nu a protestat. Problema de la Mintia nu este din lipsă de cărbune, pentru că noi avem în fiecare zi și putem să trimitem un tren spre Mintia. Problema este că cei de la CFR lucrează pe calea ferată și 4 zile nu putem trimite trenul dinspre Valea Jiului spre Mintia. Dovada e că termocentrala Paroșeni  este în funcție și la capacitate. În fiecare zi avem un tren, iar marți chiar două trenuri au plecat la Paroșeni, a precizat și Cristian Roșu, administrator special la CEH.

Nimeni nu a reușit să asigure un stoc-tampon la Mintia și, când nu a funcționat Mintia, a mers Paroșeni, așa încât nimeni nu va suferi pierderi salariale, după cum spun administratorii. Asta și pentru că la Paroșeni este mult mai avantajos. „Este mai modernă și din punct de vedere al mediului, chiar pentru anul 2021 are toate avizele. Și, mai mult, are un consum de gaz, cum a fost ieri, zero. Adică, mai eficientă, numai pentru că zilnic, La Mintia, plăteam, pentru aportul de gaz, undeva spre 100 de mii de lei și chiar mai mult ”, a explicat administratorul special Cristian Roșu.

CEH  a reușit să vândă la prețuri bune și, numai luni, în prima zi de protest de la Mintia, energia produsă la Paroșeni, s-a vândut cu aproape 200 lei pentru 1 MWh.

Diana Mitrache