Așadar sorții și Tabela Berger au hotărât în ce serie a Ligii a III-a este Jiul Petroșani și care este programul acestui campionat.

LIGA a III-a, Seria 7, Etapa 1, 12 sept.2020

Jiul Petroșani – Flacăra Horezu

Măgura Cisnădie – F.C.Hermannstadt Sibiu

Gaz Metan II Mediaș – Gilortul Tg.Cărbunești

C.S.M.Deva – Viitorul Șelimbăr

Minerul Costești- Viitorul Dăești

Un campionat cu zece echipe, Jiul intrând în luptă cu echipe din Hunedoara (C.S.M.Deva), Vâlcea (Flacăra Horezu, Minerul Costești, Viitorul Dăești-Popești), Gorj (Gilortul Tg. Cărbunești) și Sibiu (Gaz Metan II Mediaș, F.C.Hermannstadt II Sibiu, Măgura Cisnădie, Viitorul Șelimbăr).

Va fi un campionat cu un regulament total schimbat față de ceea ce a fost până acum. Se va juca tur-retur, deci un total de 18 meciuri, apoi se va trece la faza a doua, cu meciuri pentru baraj, la promovare.

Primele două clasate din fiecare serie vor disputa un baraj în dublă manșă. În cazul nostru, locul 1 din Seria a 7-a cu locul 2 din Seria a 8-a și locul 2 din Seria a 7-a, cu locul 1 din Seria a 8-a. Învingătoarele acestor jocuri se vor duela între ele, tur-retur, promovând astfel în Liga a II-a, pentru sezonul 2021-2022, un număr de cinci echipe. Retrogradează ultimele două clasate din fiecare serie împreună cu echipa de pe locul 8 cu cea mai slabă linie de clasament.

Cel puțin în prima fază a competiției, turul de campionat, meciurile se vor disputa fără spectatori.

Puțină istorie

Liga a III-a – fostă Divizia „C”- se joacă din ediția 1936-1937. Din punct de vedere competițional, stabilitatea s-a instaurat odată cu sezonul 1963-1964, competiția desfășurându-se de atunci cu regularitate.

Campionatele s-au desfășurat pe mai multe serii, între 4 serii și 12 serii. Stabilitatea acestui campionat s-a clătinat tot mai mult în ultimii 10-20 de ani, astfel că variantele au fost mereu în restructurare. Astfel, pentru sezonul 2020-2021 s-a optat pentru formula cu 100 de echipe în zece serii. Ediția care va începe peste patru zile este cea cu numărul 64.

De-a lungul anilor, numeroase echipe din Valea Jiului au evoluat în Divizia „C”, Minerul Lupeni, Minerul Uricani, Minerul Aninoasa, Vîscoza Română Lupeni, Minerul Bărbăteni, A.S.Paroșeni Vulcan, Minerul Vulcan, Parângul C.F.R.Petroșani, Știința Petroșani, Parângul Lonea (Inter Petrila).

Jiul Petroșani a evoluat în Divizia „C” (Liga a III-a) în trei campionate, 2002-2003 și 2011-2013, având un total de 83 partide, deci, în etapa a 17-a a campionatului va juca meciul cu numărul 100 !