Școala va începe la Petroșani la data stabilită, însă, deocamdată, scenariile exacte nu pot fi fixate. Toți așteaptă soluții de la minister, în timp ce copiii și profesorii, dacă vor fi nevoiți să intre on-line, nu au încă tablete. Nici dacă se vor îmbolnăvi, nu vor avea toți șanse să achite un test COVID, cu care să se prezinte, dacă va fi nevoie, la reîntoarcerea la cursuri.

Directorii de unități școlare și preșcolare din Petroșani au fost chemați la o nouă rundă de discuții la primărie, însă, la final, au stabilit un nou termen. Școlile par oarecum pregătite, în toate locațiile, dar este departe de a avea logistica necesară. Nu vor fi măști, decât pentru situații de urgență, în cazul elevilor, iar tabletele sunt încă la stadiul de promisiuni. „Până pe 10 septembrie este posibil să se mai schimbe ceva. În general, însă, lucrurile 99% sunt fixate. Vom merge după un scenariu hibrid, întrucât nu există spațiu astfel încât să îi aducem pe toți elevii să participe fizic la ore. Vom face un stoc de măști de urgență. Dacă uită un copil masca, sau un profesor, sau un alt angajat. Avem deja stocul de măști pregătit și dezinfectanți. Dar, măștile nu vor fi asigurate în mod curent de către unitatea școlară pentru elevi”, a spus Alexandru Lăutaru, director Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani.

Pentru clasele primare, însă, situația este și mai dificilă. „Este foarte greu de văzut cum vom face cu cei foarte mici, pentru că nu vom putea să învățăm copiii să scrie, să facă liniuțe și bastonașe on-line. Sper să fim pe un scenariu verde, în care, măcar clasele mici să vină la școală. Vom asigura, în măsura în care putem, tot ce este nevoie. Resurse nu sunt nici pe departe suficiente. Suntem cu toții cu ochii pe minister să vedem ce se întâmplă. Ministerul ezită un răspuns direct și nu știm care este soluția, ca să ajungă tablete pentru fiecare elev”, a mai spus și Robert Humel, director Școala Gimnazială Avram Stanca Petroșani.

Directorii de școli așteaptă încă directive de la Minisetrul Sănătății și de la Ministerul Învățământului, iar o nouă întâlnire pe acest subiect va avea loc la Petroșani cu câteva zile înainte de începerea școlii.

Diana Mitrache