Bibliotecarul Avram Iancu, primul român care a trecut înot Canalul Mânecii fără costum de neopren, a reușit din nou un record absolut. A înotat 36 de ore neîntrerupt în Dunăre, iar asta îl clasifică într-un top mondial.

Cred că e greu să rămâi treaz 36 de ore și jumătate. În niciun caz nu este simplu să înoți încontinuu în acest timp, fără odihnă. Dar este performanța cu care ne uimește din nou Avram Iancu, bibliotecarul pe care îl  găsim la Biblioteca municipală din Petroșani. Ne-a obișnuit cu performanțele sale, dar și aceasta este una notabilă. „În urmă cu 4 ani, la Canalul Mânecii, înotam 62 de km, 7 ore și 54 de minute și acum am vrut să facă un înot absolut oficial, după toate regulile de omologare ale Federației Internațional de Maraton, așa că am trecut la treabă și am înotat 36 de ore și 28 de minute încontinuu, fără oprire, fără să ating vreun caic sau vreo barcă”,  spus Avram Iancu, sportivul cu performanțe uluitoare și la înot, dar și la Polul Nord.

Avram Iancu a înotat în barajul Dunării de la Porțile de Fier și a ajuns să fie între primii înotători din lume.  „Am reușit și un record de distanță. 107,3 km și mă bucur că am reușit să consolidez acest record național. Mă bucur și mai mult de faptul că am spart granița celor de 24 de ore. Spun asta, pentru că, în topurile de profil, după durata unei partide de înot, ca să intri în acest top, trebuie să înoți cel puțin 24 de ore. Eu am reușit o zi jumate, peste 36 de ore și asta mă plasează pe locul 27 în lume din 148 de oameni care au reușit să spargă bariera celor 24 de ore”, a mai spus Avram Iancu.

Cel mai greu i-a fost să înoate noaptea, pentru că a înotat încontinuu două zile și o noapte. A reușit, așa cum ne-a obișnuit să facă un record din încercarea sa și acum s-a declarat mulțumit, menționând că nu se va da niciodată bătut. „A fost foarte greu. Practic, am înotat două zile-lumină și o noapte întreagă. A fost groaznic pe timpul nopții să înot, dar am fost foarte motivat să stabilesc acest record național, care, cred eu, va fi foarte greu de bătut. Și, și dacă va fi bătut, iar eu voi fi în viață și sănătos, îmi voi apăra acest record”, mai spune sportivul.

Avram Iancu poate fi găsit oricând la bibliotecă, dar acum  a fost în lacul de acumulare de la Porțile de Fier I, între localitatea Pojejena, de la borna kilometrică  a Dunării 1.055, până în apropriere de baraj. A obținut un record absolut și nu se va opri, așa cum ne- obișnuit.

Diana Mitrache