O mână de copii, care se antrenează în parcuri și pe unde apucă, au făcut performanțe uluitoare în  K1.

Au fost adunați de prin centre de plasament și case de copii, acolo unde luau  mai mereu bătaie, dar, în timp, au fost învățați să își canalizeze energiile și să devină competitivi.

 

Sunt fete și băieți, care, fiindcă nu au avut mereu un cămin al lor, au învățat cum e să fii bătut de colegii mai mari din orfelinat. Au priceput că pot fi buni, însă, iar energiile le-au fost canalizate de doi antrenori din Petroșani, oameni cu suflet mare, care s-au gândit să facă din ei adevărați sportivi. Și au reușit, chiar dacă, la început, nici echipament complet nu au avut toți. „Totul a început acum un an, la Brașov, când am mers cu 5 copii. Dar au pierdut toți. Și acum, am ajuns la performanța, la Constanța, de  a ne califica chiar și la campionatul mondial în Italia, pe K1”, spune Romulus Gabor, antrenorul acestor copii, care, împreună cu soția lui, au grijă ca acaești copii să devină, pe zi ce trece, foarte buni.

Antrenorii lor le arată că bătaia nu înseamnă doar teroare și frică, ci un sport în care înveți să te aperi și să îți folosești eficient energia. Și toți au reușit să fie foarte buni, pentru că au înțeles că asta este șansa lor. Ultimul concurs la care au fost pe podium a fost la malul mării. „Au câștigat 3 centuri XPC și au luat 6 medalii de locul I, la Vadul lui Traian, unde s-a ținut concursul”, mai spune Romulus.

Ii puteți vedea oricând prin parcuri, cum își fac antrenamentele. Asta pentru că pandemia le-a interzis accesul în sala de sport, o bună perioadă de timp. Dar lucrul acesta nu i-a împiedicat să fie buni.

„Noi ne antrenăm în parc, că în sală la Petrila nu mai putem face antrenamente, din păcate, ci doar în aer liber. Copiii au între 6 și până la 25 de ani. Pentru K1 se antrenează de 1 an de zile, pentru că noi am lucrat cu casele de copii, casa Policino, Cori Jesu, cărora vrem să le mulțumim. Copiii nu plătesc taxe de participare. Sunt copii din astfel de centre, care fac, însă, performanță. Iar noi asta vrem să arătăm”, mai spune domnul Gabor, antrenorul copiilor.

Nimic nu le-a fost mai de ajutor, decât încurajarea antrenorilor lor.

Vor merge și la alte concursuri și le cer sprijin celor ce vor să îi ajute, pentru că acum cei 9 copii se pregătesc pentru campionate de talie națională și internațională, care le impun atât  echipamente, cât și cheltuieli cu transportul și cazarea.

Diana Mitrache