Cele mai scăzute temperaturi din ţară par să se înregistreze, uneori, al Petroşani. Depresiunea de aici cunoaşte o inversiune termică, mai rar întâlnită, iar dacă pe vârful munţilor e mai cald, jos, e ceaţă şi frig. Dar s-a bătut recent şi recordul absolut de temperatură crescută.
Detaliile le-am obţinut de la specialiştii staţiei meteo de la Petroşani.
Aproape de centrul municipiul Petroşani şi chiar în zona centrală a Văii Jiului, se află staţia meteo, de unde ne vin, în timp real, toate avertizările imediate, ca şi prognozele pe termen scurt şi mediu.  De aici am aflat şi că climă, aşa cum o percepem noi în ultima vreme, s-a modificat simţitor, verile sunt mai călduroase şi nici iernile nu sunt foarte reci.  „S-a observat, cel puţin în ultimul timp, că temperaturile pe timp de vară, cel puţin aici la noi în zonă, au crescut puţin. Astfel, cele mai mari temperaturi s-au înregistrat la Petroşani 36,4 C, în 24 iulie 2007 şi 25 august 2012.  Dar temperaturile au crescut puţin, faţă de anii precedenţi, când, înainte de  2000, temperaturile nu treceau de 30 C, decât foarte rar” , a spus Daniela Suciu, meteorolog.
Vremea ne mai arată duritatea şi atunci când plouă şi meteorologii spun că avem mai puţine ploi, dar zgomotoase şi cu cantităţi mai mari, în timp scurt. „Cea mai  mare  cantitate de precipitaţii lunară, a fost la noi de 269,1 litri/mp, în 2018, în luna iunie”, a mai arătat Daniela, cea care lucrează la staţia meteo din Petroşani.  Staţia meteo de la Petroşani a fost mult îmbunătăţită şi  modernizată, lucru ce le permite meteorologilor să ne prevină în timp util.  „Toate staţiile meteorologice au staţii automate, aşa cum avem şi noi aici, din  2016. Este o staţie automată, care prelucrează date din 10 în 10 minute, dar şi din minut în minut. Avem temperatura şi umezeala relativă a aerului,  cantitatea de precipitaţii, viteza şi direcţia vântului. De asemenea, staţia de la noi este dotată şi cu senzori de timp prezent, adică fenomenele sunt luate în timp real şi toate datele ajung să creeze prognoze în timp real, a vremii”, a explicat Daniela.
Dar la noi e şi rece şi o simţim multe luni pe an. Meteorologii ne explică de ce.
„În ultimul timp, sunt zile când la Petroşani este cea mai mică temperatură. Aici se produce şi  fenomenul de inversiune termică, mai rar întâlnit. Acesta constă în faptul că sunt  stagnări şi răciri ale aerului, care coboară dinspre înălţimi, spre oraş. Şi aşa, în depresiune vremea este mai rece, decât sus la munte. Şi asta arată şi că gerurile sunt mai  puternice  în depresiune, decât sus la munte. Nu şi mai lungi, doar mai puternice. Cred că am avut – 29,9 C, în 1973 şi, în ultimii 20 de ani, am avut – 23,6 C”, a mai spus Daniela Suciu.  Fenomenul de încălzire globală nu este nicidecum ceva nou pentru planeta noastră. Dimpotrivă, perioadele de temperaturi foarte ridicate şi cele glaciare alternează conform unui ciclu pe care oamenii de ştiinţă sunt încă departe de a-l înţelege, dar a cărui existenţă e sprijinită de dovezi din ce în ce mai numeroase. Ca idee, în ultima jumătate de milion de ani, planeta a trecut prin nu mai puţin de şapte perioade glaciare, iar acum 7.000 de ani am intrat într-o nouă perioadă de încălzire a atmosferei.
Diana Mitrache