Aproape 4 milioane de lei primesc trei primării din Hunedoara, printre care şi Petrila, pentru a salva copiii ce se află în situaţii dificile. Sunt 20 de copii din  Petrila, 20 din Simeria şi alţi 20 din Deva ce au intrat deja într-un program, tocmai pentru ca familiile lor să nu îi trimită în plasament, sau mai rău.
Şi ei şi familiile lor vor fi sprijiniţi, inclusiv financiar.
Sunt peste 900 de copii instituţionalizaţi în judeţul Hunedoara şi, ca să nu ajungă să plece din familiile lor, copiii sunt acum ajutaţi printr-un proiect cu finanţare europeană. Timp de 8 luni de zile şi ei şi familiile lor sunt susţinuţi să răzbească în viaţă, iar eforturile sunt concentrate pe viitorul lor în sânul familiei.
„Noi lucrăm cu copiii din comunitate, care prezintă riscul să ajungă în instituţii. Ştim că, odată ajunşi în instituţie, va fi o problemă, copilul va avea un lanţ de probleme, că va ajunge un tânăr cu deficienţe de  integrare şi atunci s-a ajuns la concluzia că mai bine investim să îl ţinem în  familie.  Ce facem noi cum este ca, atunci când o  instituţie sesizează că există un copil pentru care există riscul instituţionalizării, înainte de a-l duce într-o instituţie, noi să îl preluăm şi să încercăm să lucrăm cu el pentru a preveni”, a spus Gabriel Ciupe, manager de proiectului.
Proiectul denumit „Acompanierea copiilor expuşi riscului separării de familie – ACER 2019” se va desfăşura timp de 34 luni, până în data de 30 martie 2023 şi, pentru toate cele 3 oraşe din Hunedoara, are o valoare totală de 3.981.950 de lei, fiind finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman. Grupul -ţintă a fost selectat cu ajutorul celor ce ua contact mereu cu aceşti copii. „Alături de noi au fost şi cei de la Salvaţi Copiii şi Şcolile din Petrila. Vreau să vă spun că valoarea proiectului este de aproximativ 1,4 milioane de lei, cofinanţarea noastră fiind de 2%, respectiv 28.000 de lei ”, a spus Vasilică Jurca, primarul oraşului Petrila.
Cu banii din proiect, va fi constituit un centru de sprijin pentru copiii  vulnerabili şi pentru părinţii lor. Un total de 240 de copii, alături de familiile lor vor primi inclusiv sprijin financiar. „Cei 20 de copii pot să provină din aceeaşi familie. Şi, dacă sunt mai mulţi copii într-o familie, se lucrează cu 3, cei mai mari, aşa încât să beneficieze cât mai multe familii. Se face planul de intervenţie pentru familie şi se face o programare pe activităţi. O echipă formată din psihologi, fiecare cu atribuţiile lui, încearcă să coordoneze familia, care participă la activităţile de informare, consiliere. Vedem dacă au probleme de locuire, le rezolvăm, dacă au probleme legate de actele lor, au probleme de sănătate, îi asistăm, au probleme de prestaţii sociale, sau  handicap şi nu ştiu ce  drepturi au, sunt îndrumaţi. Părintele, dacă are loc de muncă, dacă nu  de ce nu şi îi îndrumăm spre o  calificare, aşa încât familia să iasă din situaţia de criză.  Pe perioada de 8 luni, familia primeşte un ajutor financiar, ca să se descurce, dar şi ca să îi motivăm pe părinţi să participe la astfel de activităţi”, mai spune coordonatorul proiectului. Fiecare familie  vulnerabilă poate primi 350 de lei lunar, pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 700 de lei, timp de 8 luni. Se vrea astfel rămânerea în familie a copiilor, chiara dacă sunt probleme, iar părinţii lor sunt ajutaţi să treacă peste greutăţi. Se speră astfel ca, în urma participării la  activităţile proiectului,  copiii şi părinţii lor să  dobândească un nivel  crescut al calităţii vieţii, să se integreze în societate,  să îşi găsească de lucru şi să îşi formeze deprinderi de  a fi independenţi.
Toate, spun acum  specialiştii, vor duce la un risc mai mic de a-şi  abandona copiii în grija unor instituţii şi astfel copiii cresc alături de părinţii lor.
Diana Mitrache