Mina Lupeni primeşte bani de la Guvern

După aproape 2 luni de la inundaţiile din iunie, mina Lupeni primeşte bani, ca despăgubiri. Este declaraţia pe care o face acum liderul ortacilor din Valea Jiului, Darius Cîmpean.
Suma pe care o vor primi minerii nu a fost făcută publică, dar va fi aprobată săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern de la Bucureşti.
Mina Lupeni s-a aflat sub ape imediat după ce Jiul de Vest s-a umflat în ziua de 26 iunie şi, chiar şi acum, exploatarea minieră poate lucra la jumătate din capacitate. Şi, dacă restul instituţiilor au primit bani, unitatea minieră încă aşteaptă despăgubirile, promise inclusiv la vizita din Valea Jiului a ministrului Virgil Popescu, de Ziua Minerului. „Săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern se va aproba  ajutorul ce trebuia  acordat mai demult Exploatării Miniere Lupeni, ca urmare a inundaţiilor.  Ete o veste foarte bună, având în vedere situaţia noastră financiară. Ceastă HG va avea la bază o evaluare pe care a realizat-o CEH”, a spus Darius Cîmpean, preşedintele Sindicatului Muntele.


Liderul minerilor, însă, nu a putut să precizeze cât de mare este suma ce vine drept despăgubire, dar a recunoscut că  se ridică la câteva milioane de lei, după ce mai multe utilaje din subteran au fost total distruse de apă.
„Suma iniţială a fost undeva la 7 milioane de lei. Acum se va face o nouă evaluare şi vedem suma care se va acorda. Această sumă va trebui folosită pentru achiziţionarea de  instalaţii şi utilaje ce au fost afectate în urma inundaţiilor de la mina Lupeni”, mai afirmă Cîmpean. Mina Lupeni a suferit din cauză că activitatea de producţie s-a oprit total între 26 iunie şi până în data de 3 august. De atunci, minerii au reuşit să pornească exploatarea huilei pe o jumătate din mină, adică, un singur abataj. Minerii au fost detaşaţi la Vulcan, dar au revenit cu toţii la Lupeni şi acum lucrează în tură continuă, aşa cum afirmă liderul de sindicat.
Diana Mitrache

Advertisements