Puţină istorie de …„C” !
La finalul ediţiei 2010-2011, Jiul Petroşani revenea în Divizia „C” (mai fusese în ediţia 2002-2003), câştigând Liga a IV-a Hunedoara cu un lot numeros de 32 jucători, antrenaţi de Toni Sedecaru (în tur) şi Daniel Huza (în retur). O echipă în care s-au remarcat Andrei Moldovan (24 goluri), Ovidiu Popesc, H.Popa, Nicandro Breeveld, Abiodun, M.Filip, Gabi Apetrei, Firan sau I.Gavriluţi. O echipă care va rata însă meciul de baraj, de la Arad, 0-1 cu Flacăra Făget, o echipă pentru care vor urma şapte ani de campionat judeţean. Echipa este acceptată, totuşi, în Liga a III-a (ca şi acum!), unde va rămâne două sezoane când înaintea returului din 2013 este lăsată de izbelişte de către finanţatorul său Alin Simota.
Sub aripa Administraţiei Locale
Menţinută „în viaţă” de ambiţia unor antrenori ca Toni Sedecaru sau Sorin Ghiţan în ediţia 2013-2014, echipa este „adoptată” în cadru C.S.M., printr-o hotărâre a Consiliului Local Petroşani (nr.101 din 31 martie 2014), la iniţiativa primarului Tiberiu Iacob-Ridzi şi a presiunii suporterilor echipei, continuând în următoarele sezoane în Liga a IV-a Hunedoara. Fără veleităţi şi pretenţii echipa s-a menţinut la limita existenţei a unor inimoşi antrenori (Sorin Ghiţan, Cosmin Kanduth, Cornel Irina, Horaţiu Popa, Damian Militaru), toţi foşti jucători ai Jiului, cu un grup de numeroşi jucători localnici.
Anul 100, anul unui nou început
Coagulând mai mulţi jucători interesaţi de Valea Jiului, antrenorii Jiului formează un lot puternic la startul ediţiei 2019-2020, anul aniversării de 100 de ani a echipei în alb-negru. Echipa se clasează pe primul loc cu meciurile din tur, plus cele din retur până la venirea pandemiei Jiul fiind astfel declarată campioana Ligii a IV-a Hunedoara. Nu se va mai juca barajul cu Avântul Periam (jud.Timiş) tot din cauza COVID-ului 19, dar Jiul este primită în Liga a III-a, în urma măririi numărului de echipe.
Cu Dinamo, Steaua sau Oţelul Galaţi, dar şi cu Ulmu, Coloneşti sau Ezeriş
Printre cele 100 de echipe din cele zece serii ale Ligii a III-a se găsesc nume grele, foste campioane ale României, precum Steaua, Dinamo (II), C.A.Oradea, Ripensia Timişoara, dar şi nume ciudate, precum Recolta Ghe. Doja, Vediţa Coloneşti, Bradul Borca, Progresul Ezeriş, Bărăganul Ciulniţa sau Roberto Ziduri!
Urmează ca în zilele următoare să se stabilească seriile pe criterii geografice, cu cele zece serii a câte 10 echipe.
„S-A REVENIT LA NORMALITATE”
Un simbol al echipei Jiul Petroşani (52 ani), fost jucător de bază în anii ’90-2000, în prezent director tehnic la Jiul, a declarat imediat după aflarea aprobării prezenţei Jiului în Liga a III-a:
„Simt o mare mulţumire şi o descătuşare. Un mare merit îl are Cosmin Kanduth, cel care a fost mereu lângă băieţi, crezând tot timpul în şansa noastră. Iată că după şapte ani prin Liga a IV-a judeţeană, am scos şi noi capul în lume!. Nu pot să nu amintesc aici despre sprijinul acordat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care a rezonat foarte bine în ultimii ani cu intenţiile noastre, de Consiliul Local Petroşani care a înţeles rolul simbolului sportiv al Văii Jiului. Nu vedeţi, în jurul nostru s-a prăbuşit tot sportul, măcar Jiul Petroşani a reaprins flacăra speranţei. Evident, va fi altceva ca la judeţ, va fi un campionat greu, dar ne luăm toate măsurile. Vom forma un lot competitiv, doar cu fotbalişti din Valea Jiului, care acum ar trebui să arate ce pot. Putem spune că s-a revenit la normalitate, să vedem acum în ce serie şi cu ce adversari vom juca. Probabil cu echipe din Banat sau Oltenia. Oricum, suntem trei echipe din judeţul Hunedoara, noi, F.C.Hunedoara şi C.S.M. (fosta Cetate) Deva, vom reînoda şi derby-urile de altădată”, a spus Damian Militaru.
GENU TUTU