Conducta de 400 de metri ce a fost luată în timpul inundaţiilor de la Valea de Peşti, din 26 iunie, va fi înlocuită peste câteva luni. Până atunci, Apa Serv funcţionează în regim de avarie. Şi, în plus, apa este luată din izvoarele de la suprafaţă, pentru că, nici acum, barajul nu s-a limpezit.
Inundaţiile de la finele lunii iunie sunt catalogate drept devastatoare pentru cei de la Apa Serv care au rămas să furnizeze apă în regim de avarie în tot vestul Văii Jiului. Adică, întreg fluxul se face pe un singur fir, pentru că cel de al doilea tronson este deteriorat total.
Licitaţiile încep în scurt timp, dar lucrarea va dura destul de mult.
„Reabilitatea începe imediat ce vom primi documentaţia tehnică de la proiectant şi, credem noi, într-o săptămână încep licitaţiile pentru lucrări şi apoi, din toamnă să se reia furnizarea prin acest tronson”, spus Florin Donisă, şef Departamentul Exploatare din Apa Serv Valea Jiului.
Toată populaţia din vestul Văii Jiului primeşte apă din două izvoare, pentru că, barajul de la Valea de Peşti este încă tulbure, dar, pentru că a fost reabilitată staţia din acea parte, nici nu au fost probleme în alimentarea cu apă. „Surse de alimentare cu apă pentru Vestul Văii Jiului sunt cele de suprafaţă şi anume Buta şi Lazărul. Barajul este încă la un nivel de turbiditate crescut, deşi a trecut o lună şi jumătate de la catastrofă, barajul nu e limpede”, a mai precizat Florin Donisă.
CJH a primit 9 milioane de lei, din care 2,269 milioane de lei sunt banii pentru repararea conductei de la Apa Serv, care, între timp, furnizează apă la limită.
„În momentul de faţă, furnizarea apei se face în regim de avarie printr-o conductă paralelă care exista în zonă. S-au primit fonduri de la Guvernul României pentru refacerea acestei lucrări de infrastructură. Noi deja am contactat o firmă de proiectare pentru întocmire unui proiect tehnic, pentru că e o lucrare de infrastructură majoră şi suntem într-o formă destul de avansată şi în cel mai scurt timp ne apucăm de lucru”, a conchis şeful Departamentului de Exploatare.
Inundaţiile au pus la grea încercare Apa Serv în zona în care conducta ce alimenta populaţia a fost luată de ape. Este cea mai mare avarie din ultimii 50 de ani şi doar o minune a făcut ca firul 2 să rămână funcţional. Aşa se face că acum toate forţele sunt canalizate spre acest obiectiv ce vizează reabilitarea aducţiunii.
Diana Mitrache