Un proiect judeţean, propus de Şcoala generală nr. 7 şi Crucea Roşie Petroşani, sponsorizat de Crucea Roşie Germană, este în plină desfăşurare. Iniţial proiectul a fost stopat din cauza pandemiei, dar a fost reactivat cu respectarea strictă a măsurilor de siguranţă.
Anul acesta a debutat în luna ianuarie proiectul judeţean ”Micii sanitari” –ediţia I, proiect propus de Şcoala Gimnazială Nr.7 Petroşani şi Societatea Română de Cruce Roşie – Subfiliala Petroşani, inclus în calendarul activităţilor educative judeţene. Proiectul se adresează învăţământului preşcolar şi primar.
Proiectul prevedea la nivelul fiecărei unităţi desfăşurarea de cursuri de informare şi cursuri practice, în rândul cadrelor didactice şi a elevilor care doreau să participe, apoi în jurul datei de 1 Iunie urma să se desfăşoare un concurs şcolar pe trei nivele de vârstă: nivelul I – preşcolar, pentru nivelul II – clasele pregătitoare, clasele I şi a II-a şi pentru nivelul III – clasele a III-a şi a IV-a.
Din cauza pandemiei proiectul s-a desfăşurat doar două luni, ianuarie şi februarie, iar apoi a fost stopat, dar începând cu luna august, cu asigurarea tuturor normelor şi regulilor de siguranţă, s-a reluat activitatea la sediul Crucii Roşii Petroşani. Aici se desfăşoară acum cursuri de pregătire teoretică şi practică, ce urmăresc cultivarea unei atitudini pozitive şi responsabile faţă de sănătatea proprie şi a celor din jur, aplicarea regulilor de igienă personală şi colectivă şi identificarea celor mai potrivite metode în acordarea primului ajutor, în situaţii variate.
Cursurile se desfăşoară atât cu cadrele didactice, cu copiii, dar şi cu părinţii acestora, urmărindu-se astfel o informare în masă, formarea unor aptitudini şi atitudini în ceea ce priveşte educaţia pentru sănătate, acordarea unor reguli şi cunoştinţe pentru acordarea primului-ajutor.
Primii care ne-au trecut pragul au fost elevii de la Şcoala Gimnazială Nr.7 Petroşani, însoţiţi de părinţi. Cu ajutorul sponsorului nostru, domnul Jürgen Renz şi Crucea Roşie Germană din Bad Säckingen, toţi elevii şi preşcolarii  participanţi vor primi o minitrusă de prim-ajutor, dulciuri şi pliante informative cu reguli de protejare a propriei sănătăţi.
Prof. Cristina Maria Sârbu