Premierul Ludovic Orban şi primarul Tiberiu Iacob Ridzi au tăiat panglica unei investiţii de un milion de euro, care a redat istoria acestei zone, într-un muzeu unic.
Vorbim despre Muzeul Mineritului de la Petroşani,  ce  a fost supus, în ultimele luni, unui proces de reabilitare, el fiind adus acum la standarde europene.
În prezenţa mai multor membri ai Guvernului, premierul Ludovic Orban a tăiat, la Petroşani, panglica la Muzeul Mineritului. Construcţia nou-reabilitată, ce adăposteşte acum istoria mineritului din Valea Jiului, a fost total refăcută şi, de Ziua Minerului, zi sărbătorită la 6 august, primul care i-a trecut pragul a fost premierul României.
„Astăzi e un moment important, e sărbătoarea noastră, a celor din Valea Jiului, a minerilor, şi, cu această ocazie, inaugurăm un proiect realizat pe  fonduri europene, cu peste 1 milion de euro. Ea va fi redată circuitului public şi toată istoria mineritului din Valea Jiului, de peste 200 de ani,  este redată aici. E primul proiect finalizat pe axa 5 în regiunea de Vest, în exerciţiul financiar 2014 -2020, pe axa de patrimoniu”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
„Am ţinut să fiu prezent aici, de Ziua Minerilor, în Valea Jiului, pentru a da un mesaj foarte clar, către muncitorii de aici şi pentru cei care îşi câştigă existenţa în minerit. Guvernul pe  care îl conduc este foarte atent şi sensibil la problemele din Valea Jiului şi vom găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor lor”, a spus, la momentul inaugural, Ludovic Orban, premierul României. Muzeul Mineritului a fost înfiinţat în anul 1962, dar a funcţionat până acum într-o clădire veche de circa 100 de ani, care acum a fost adusă la standarde europene. A fost deschis ca un omagiu adus minerilor, iniţial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minieră.  Startul lucrărilor de reabilitare s-a dat în august 2018, proiectarea fiind  gândită de 3 firme pe diverse domenii, respectiv: arhitectură, lucrări de  rezistenţă şi  lucrări pentru instalaţiile existente, costul total al amenajării fiind de 4,9 milioane de lei.
Diana Mitrache