Parcul în care este amplasat ansamblul statuar de la Lupeni a fost finalizat şi miercuri a fost ziua în care autorităţile locale l-au inaugurat. A fost o investiţie ce s-a desfăşurat o bună bucată de timp, însă, acum, în preajma zilei minerului, cei de la Lupeni au finalizat lucrările. Aici e locul în care se vor depune coroanele la ceremoniile dedicate Zilei Minerului.
Ansamblul monumental, ce simbolizează jertfa familiilor de mineri din Lupeni, în anul 1929, la prima grevă muncitorească, a fost finalizat. Lucrările s-au desfăşurat timp de mai multe luni de zile, iar parcul din apropiere a fost transformat total.  „Am reuşit, împreună cu echipa tehnică a primăriei Lupeni, să facem inaugurarea, fără fast, a acestui monument Lupeni 29. Am făcut eforturi deosebite, ca să punem în valoare total această zonă, de la zonele verzi, la monument. El a fost sculptat de maestrul Irimescu, cel care, în 1969, a reuşit să facă această sculptură importantă pentru mineritul Văii  Jiului”, a spus Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, la momentul inaugurării acestui ansamblu dedicat minerilor ce s-au jertfit la Lupeni.
Monumentul este dedicat grevei minerilor din anul 1929, din luna august. Restaurarea lui a fost făcută cu bani de la bugetul local. „Investiţia a costat 410.000 de lei, din bugetul  Primăriei Lupeni. S-a lucrat cam  4 luni de zile, dar ne-am încadrat în timp şi putem inaugura ansamblul Lupeni 29, chiar în săptămâna în care comemorăm evenimentele de la Lupeni din 1929 şi 1977”, a mai spus Lucian Resmeriţă.
Miercuri seara, de la ora 21,30, ansamblul va fi iluminat, întreaga instalaţie fiind finalizată odată cu lucrările de reabilitare a parcului, amplasat la intrarea în municipiul Lupeni, lângă spital. Cei care doresc, sunt invitaţi să participe şi la acest eveniment.
Diana Mitrache