Şefa de promoţie a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale este  hunedoreancă. Mai exact, Ioana Marinela Bota este din  municipiul Brad. Tânăra este a zecea fată şef de promoţie din istoria Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale.
Peste exact o lună, Ioana Bota împlineşte 29 de ani, însă unul dintre cele mai frumoase cadouri din viaţa ei şi l-a făcut singură şi îl va purta cu sine, de azi înainte, pentru totdeauna. Ioana a primit, pe 31 iulie, tresele aurii de maistru militar clasa a V-a şi intră în istoria Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale ca fiind cea de-a X-a fată şefă de  promoţie, din 2001 încoace, de când instituţia admite şi fete.
„Sincer, nu m-am aşteptat să fiu eu şef de promoţie anul acesta. Competiţia a fost destul de strânsă între mine şi alţi câţiva colegi de-ai mei care, pe parcursul celor doi ani, au avut rezultate remarcabile. Dar acum că eu deţin acest titlu, simt că odată cu el vine şi o mare  responsabilitate de a-mi demonstra excelenţa”, este de părere M.m. V, Ioana Bota, potrivit Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale.
Povestea ei începe la Brad. Acolo a absolvit Colegiul Naţional „Avram Iancu”, la profilul matematică-informatică. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Ecologie şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti, unde a  obţinut diploma de licenţă în 2013.
O întâmplare fericită a făcut ca inima Ioanei să fie furată de un marinar, ofiţer în cadrul Forţelor Navale Române. Aşa a ajuns tânăra să urce pentru prima dată la bordul unei nave militare.
„Îmi aduc aminte că prima oară când am păşit pe o navă, m-au impresionat în primul rând proporţiile ei. Apoi am fost fascinată de  disciplină şi rigurozitatea pe care le vedeam în jur, de precizia cu care maiştri militari şi ofiţerii îşi făceau  treaba. Cred că atunci am început să îmi doresc şi eu o carieră cu astfel de colegi”, îşi aminteşte şefa noastră de promoţie.  În 2018 a susţinut examenul de admitere la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale şi a fost admisă cu media 10. Instructorii  militari şi profesorii i-au remarcat potenţialul instantaneu şi cu toţii au ştiut că această tânără blondă, cu ochii în care pare că a răpit o  frântură din cer, îşi va vedea numele inscripţionat în marmură pe placheta rezervată şefilor de promoţie ai şcolii.  Pe tot parcursul celor doi ani de studii, s-a remarcat prin participare la concursuri, sesiuni de comunicări ştiinţifice şi competiţii sportive de echipă. În ochii colegilor,  Ioana Bota a fost mereu un model de responsabilitate şi seriozitate.  În calitate de proaspăt maistru  militar clasa a V-a, specialist în  radiolocaţie navală, Ioana Bota va încadra o funcţie la fregata „Regele Ferdinand”.  „Mă atrage foarte mult perspectiva misiunilor externe şi pentru că mi-a plăcut foarte mult materia de studiu în timpul şcolii, acum sunt nerăbdătoare să pun în aplicare şi la locul de muncă ceea ce am învăţat. Sper doar să mă încadrez aşa cum trebuie în standardul înalt de profesionalism care există la bordul unei astfel de nave militare”, mai spune Ioana.  Cosmin BACIU
FOTO:  Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale