În judeţul nostru sunt aproape 300 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus şi, deşi DSP a mai făcut un spital COVID, la Geoagiu, sunt mari neajunsuri. Pacienţii vin în stare gravă şi nu sunt nici suficienţi medici. În tot acest timp, în judeţul nostru, purtarea măştii este obligatorie.
Deja la Sanatoriul de la Geoagiu a fost ocupată o treime dintre paturi şi cei de la DSP vorbesc despre cazuri grave ce au fost deja transferate la alte spitale. Situaţia este mult mai gravă faţă de luna martie, când exista starea de urgenţă.
„Deşi am mai creat al 6-lea spital COVID, după cum e ştie, la Sanatoriul de la Geoagiu, capacitatea este limitată, întrucât nu este personal medical care să gestioneze toate cele 100 de paturi alocate. În acest moment ei au cam 35 de pacienţi internaţi şi încercăm să mai aducem medici acolo, ca să putem creşte capacitatea de internare. Problema noastră cea mai mare este că, în comparaţie cu perioada martie-aprilie, au început să apară cazuri din ce în ce mai grave, care ajung direct pe ATI. Am fost nevoiţi să transferăm în alte judeţe. Duminică, am transferat cu elicopterul la Timişoara, sâmbătă, unul la Caracal, altul la Mureş şi la finele săptămânii trecute, am transferat la Reşiţa”, a spus Sebastian Mezei, Director DSP Hunedoara.
În acest moment, în judeţul Hunedoara sunt 272 de cazuri pozitive, din care 173 sunt internate în spitale. Ca atare, oamenii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie în spaţiile aglomerate. „A fost o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, de a stabili obligativitatea purtării măştii şi în spaţiile publice, în principal, în cele unde există aglomeraţii. Vorbim de târguri, pieţe, locurile de pelerinaj, dar şi la evenimente cultural- artistice, ori sportive, gări, autogări şi staţiile de autobuz”, a mai precizat directorul DSP Hunedoara.
Cu toate acestea, oamenii ignoră recomandările DSP. „O am în buzunar masca. Nu e aşa de aglomerat acum. Ne este teamă, dar dacă ar fi înghesuială, ar fi altceva. Păi mă obligă şi la terasă cu mască. Să le închidă atunci. Cum să mă duc la terasă cu mască?”, a spus un domn care făcea cumpărături în piţa agroalimentară din Petroşani, cu masca în buzunar.
„Cu pandemia asta, am un prieten care s-a îmbolnăvit şi mă tem. Eu port. Sunt mulţi care nu cred. Dar nu cred, până păţesc. E corect, că de aia am mască. Eu respect legea”, a replicat un alt domn, care purta masca.
„N-am mască pentru că vorbesc la telefon, mamaie. O port, dar am luat-o ca să vorbesc. Sunt de acord să o port, dacă e ordin!”, a spus o vânzătoare de legume din aceeaşi piaţă.
„O am, dar nu o port în aer liber. Nu ştiu dacă e chiar obligatoriu. Mai mulţi nu poartă în aer liber. Poate când intră în prăvălie, că acolo poate să apară COVIDU. O ţin la scuteală”, a glumit un alt cumpărător. Mai în glumă, mai în serios, oamenii se îndeamnă unii pe alţii să respecte regulile distanţării sociale şi autorităţile le cer celor din spaţiile aglomerate să nu renunţe la mască, chiar dacă este incomodă. Mai mult, suntem sfătuiţi să o purtăm corect, aşa încât să acopere şi nasul şi gura.
Diana Mitrache