Deşi au cele mai mari pagube înregistrate, după inundaţiile de la finalul lunii iunie, Apele Române nu a primit deloc bani, drept despăgubiri.
Cu toate acestea, au pus în lucru utilajele din dotare, chiar din ziua în care Jiul de Vest se revărsa. Şi asta, în condiţiile în care, singurul ajutor, a fost să primească combustibilul necesar funcţionării lor.  Maluri distruse, ţevi dispărute, poduri şi podeţe şubrezite, ori luate de ape, toate sunt acum pagube pentru care Apele Române nu au primit niciun leu. O spun cei care gestionează Sistemul Hidrotehnic al Apelor din Bazinul Hidrografic al Jiului, care s-au descurcat cu resurse proprii. Şi asta, în condiţiile în care munca a fost una uriaşă.  „Noi am făcut o evaluare a pagubelor. Am transmis la Prefectură, la Comisia Judeţeană. Acolo, în baza evaluării, s-au alocat bani, în primul rând, la primării. Situaţia este dată la Apele Române, la Bucureşti şi urmează ca responsabilii de acolo să facă demersuri pentru a obţine fonduri. Se pare că vor obţine fonduri europene, pentru îndepărtarea efectelor ce au avut loc, în principal, la construcţiile hidrotehnice. Mă refer aici la diguri, baraje, ziduri de sprijin şi maluri. Noi am obţinut de la Apele Române Craiova fonduri de urgenţă şi  utilaje, dar nu putem să facem reparaţii, decât decolmatări şi regularizări de albii”, a precizat Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Utilajele lucrează de săptămâni bune în zona Câmpu lui Neag, mai ales acolo unde Jiul a săpat efectiv în drumul naţional şi l-a surpat. „ În jur de 3 milioane de lei sunt pagubele. De la Apele Române am obţinut  combustibilul  şi utilajele care ni le-au dat colegii. Dar noi intervenim cu utilajele noastre, pentru că avem o bază materială foarte puternică, iar motorina am obţinut-o de la Apele Române Bucureşti, cât să putem interveni acolo unde sunt probleme mari, cum ar fi blocajele pe la poduri, unde sunt eroziuni  puternice de mâl şi să redăm cursul firesc al Jiului de Vest”, a mai  afirmat Corici.
Cei de la Sistemul Hidrotehnic spun că vor încheia aceste lucrări până în 15 august, dar rămân investiţiile pentru care se aşteaptă şi banii europeni. Aici intră inclusiv banii pentru rezolvarea problemelor de la barajul din Valea de Peşti.
Diana Mitrache