DRDP Timişoara trebuie să semnalizeze în mod corespunzător  obiectivul turistic Cheile Băniţei. Zona se află în ruină, plină de bălării, deşi peisajele sunt absolut spectaculoase.
Un cetăţean a adresat o întrebare către CJ Hunedoara, iar instituţia judeţeană a păsat responsabilitatea în sarcina DRDP Timişoara.
”Accesul spre Cheile Băniţei se face din drumul naţional 66, administratorul drumului fiind DRDP Timişoara, prin Secţia de Drumuri Naţionale Deva (…)”, arată răspunsul oferit de CJ Hunedoara cetăţeanului care a vrut să afle de ce drumul spre acest obiectiv nu este semnalizat corespunzător. Cheile Băniţei se afla la 8 km nord de Petroşani, în culoarul Băniţa-Merisor-Baru, în zona în care Depresiunea Petroşani se uneşte cu Depresiunea Haţegului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului şi apelor pe care acesta le aduna din Şureanu şi Retezat. Fix sub pasul Merişor (cumpănă de ape intre Bazinul Jiului şi cel al Streiului) şi la nord din Munţii Şureanu, câteva fire de apă se unesc şi o iau la sud, spre Jiul de Est sub forma pârâului Băniţa. Puţin mai jos pârâul Băniţa întâlneşte zona de calcar.
La cheile Băniţei se poate ajunge uşor atât cu trenul cât şi cu maşina. Cu maşina, venind dinspre Petroşani , trebuie mers până la serpentinele care urca spre Pasul Merişor. Cu trenul, venind dinspre Petroşani, se coboară la Haltă Peştera Bolii şi se urcă aceleaşi serpentine pe DN66, Petroşani-Simeria. Cheile sunt destul de scurte (250-300metri) der extrem de spectaculoase, partea cea mai frumoasă a lor fiind  tocmai cea de început. Pârâul Băniţei a săpat un culoar îngust şi pe alocuri uşor meandrat  între pereţii înalţi de  calcar alb. De fapt este vorba de o fostă peştera al cărei tavan s-a prăbuşit. În albia râului şi în zona inferioară pereţii de calcar sunt frumos sculptaţi şi rotunjiţi de apele pârâului, care pe alocuri a săpat şi câteva marmite extrem de  spectaculoase (scobituri în roca sub formă de  lingura/polonic, dar de dimensiuni de ordinul zecilor de centimetri şi chiar metri). Pe dealul care se înălţa cu mai bine de 200 de metri, deasupra cheilor, se afla o cetate dacică, Cetatea Băniţei. Cetatea făcea parte din sistemul de apărare dacic din Munţii Şureanu, ce deservea Sarmizegetuza Regia.
Cosmin BACIU