Special. Episodul 1. ”Cea mai mare greşeală a vieţii mele, politica”, declară într-un interviu în exclusivitate Alin Simota, patron al echipei Jiul Petroşani la ultima promovare în divizia ”A”, acum 15 ani.

Reporter: Acum două decenii, în toamna lui 1999 ai preluat frâiele echipei Jiul, pe care în 2005 ai dus-o în divizia ”A”. De la o ladă de bere la băieţi la patronul echipei…
Alin Simota: Veneam de pe la stadion, am văzut că echipa avea probleme, au fost mai multe motive care m-au făcut să preiau echipa. Dorinţa de a face ceva pentru sport, relaţii comerciale cu RAH-ul m-au făcut să cred că trebuie să ajut echipa Jiul.

Reporter: Ai ”luat” echipa, etapa a 7-a, un 0-7 la ASA Tg. Mureş, locul 11 în tur, apoi în final, locul 4! Era în divizia ”B”.
Simota: Era o generaţie cu Ilie Botezatu, Doroş, Irina, Nae Iorga, Antal, Priseceanu, Fl. Stoica, Szoradi, Nae Stanciu… L-am adus ca antrenor pe Gabriel Stan, fost jucător al Jiului, care a adus un suflu nou.  N-avem obiectiv, aveam un prim contact cu fotbalul în sport cu multe conexe în afara celor 90 de minute. Atunci am văzut câţi bani, câte costuri implică. Era o echipă cu jucători vârstnici, a fost totuşi un campionat bun.

Reporter: Ce te-a determinat să continui şi în 2000-2001, cu un start neinspirat, aducerea unui antrenor anonian, Costel Roşu…
A. Simota: Am avut un imbold şi un sprijin din partea partenerilor mei, a Administraţiei Locale Petroşani, CNH motive pentru care am decis să continui. Am greşit, m-am luat şi după alţii, am crezut că le ştiu pe toate. Recunosc m-am băgat şi la echipă dar nu se face… Trebuie o relaţie strânsă, într-adevăr, conducere-staff tehnic, dar atât!

Reporter: Şi totuşi în sezonul 2001-2002, Jiul ajunge în ”C”!
Simota: Aveam o echipă îmbătrânită, saturată, cu salarii mari. Am preferat să sacrific un an, să ne despărţim de unii jucători, era singura soluţie. Dar totuşi la momentul acela cu un gând: reluăm de la zero şi în trei ani vrem în divizia ”A”!

Reporter: Ai atacat sezonul 2002-2003 în divizia ”C”, locul 1 cu emoţii, la luptă cu CS Certej…
A. Simota: Ce lupte au fost! Am început cu antrenorul Daniel Gherasim, am încheiat cu Dumitru Marcu. O echipă bună, cu Damian Militaru, Gabi Apetrei, Filip Popescu, Elisei, Irina, Vesa, Albeanu. Obiectivul a fost clar, promovarea în ”B”, CS Certej a fost un adversar dificil, în retur, la acel 2-4 la ei, ne-au rupt, sub oblâduirea arbitruluiTeodor Crăciunescu. Dar până la urmă am biruit, am crezut tot timpul în izbândă.

Reporter: Ai atacat sezonul 2003-2004 în forţă, cu acelaşi Dumitru Marcu în ”B”, schimbat după 16 etape…
A. Simota: Da l-am adus pe Ionuţ Popa, Mitică Marcu devenise prea prieten cu vestiarul… Ionuţ Popa îşi dorea performanţă, era altceva.

Reporter: S-a dus o luptă în trei, Jiul, Olimpia Satu Mare, CFR Cluj, în final având marea şansă de a promova, dacă am fi învins în ultima etapă la Petroşani pe Gaz Metan Mediaş.
A. Simota: Eram neînvinşi de cinci etape, pierduserăm doar la contracandidată, 1-2 la CFR Cluj în etapa a 25-a. Tot ce s-a spus la acel meci, cu Gaz Metan Mediaş, este un mare neadevăr. S-a spus că am vândut Clujului, că eu am nu ştiu ce afaceri cu ei, nimic adevărat! Ne-am pregătit minuţios pentru acel meci din ultima etapă, n-am crezut că nu vom câştiga. Ne-am luat toate măsurile, am avut şi echipe prietene, care îşi dădeau viaţa pe teren cu Clujul, dar echipa de la Mediaş a fost supermotivată financiar. Am sperat până în ultima clipă, dar în final, asta a fost marea mea decepţie. Mulţi m-au arătat cu degetul, dar vă spun a fost un mare ghinion. Jucătorii noştri au fost pur şi simplu împleticiţi, eu unul m-am prăbuşit moral. Mi-era jenă de cei 15000 de spectatori, de suporterii din oraş, ce să mai spunem a fost un dezastru. Am pierdut pe mâna noastră, jocul nu a fost pregătit cum ar fi trebuit, antrenorul a avut şi el partea lui de vină.

Reporter: Crezi că s-a umlat şi la jucători?
A. Simota: în nici un caz! Erau prea motivaţi, îşi doreau promovarea, nici nu m-am gândit la aşa ceva o clipă. Repet, a fost o imensă dezamăgire, dar eram hotărât să o luăm de la capăt.
GENU TUTU

Advertisements

2 comentarii la „Special. Episodul 1. ”Cea mai mare greşeală a vieţii mele, politica”, declară într-un interviu în exclusivitate Alin Simota, patron al echipei Jiul Petroşani la ultima promovare în divizia ”A”, acum 15 ani.

 • 22 iulie 2020 la 06:35
  Permalink

  O idee de revitalizare ar fi exemplul celor de la DDB, prin care sa ne strangem cat mai multi simpatizati cotizanti cu sume modice…Simota, la ce experienta de viata are cu siguranta ar putea fi unul dintre oameni din conducere daca nu chiar Presedinte cum de altfel a imbratisat multi ani de glorie aceasta distinctie…
  Pic cu pic se face mult ! Fortza Jiul !!!!

 • 22 iulie 2020 la 09:47
  Permalink

  ” S-a spus c? am vândut Clujului, c? eu am nu ?tiu ce afaceri cu ei, nimic adev?rat!” ….d-aia a „cistigat” atomis-ul o gramada de „lucrari” pe la cluj……n-aveau saracii aia nici o firma sa faca ce facea simota mai aproape de cluj….o gasira pe atomis….ca sa vezi….”recunoastere la nivel mondial” nu altceva…..

  si…….marmota?!!!!!!

Comentariile sunt închise.