Este cel mai cunoscut investitor în staţiunile de munte din Valea Jiului şi unul dintre oamenii care a adus Straja în top 3 naţional. Emil Părău, căci despre el vorbim, ne explică cam ce ar fi necesar în Parâng, pentru ca această staţiune să ajungă măcar ca Straja. Şi o face fără să se teamă că ar avea concurenţă, ci dimpotrivă.
Omul de afaceri spune că a cumpărat din banii lui mai multe instalaţii de transport pe cablu, este cel care deszăpezeşte drumurile iarna şi are cele mai bine cotate cabane în Straja, dar recunoaşte că şi acum, în timpul pandemiei, s-a ocupat de achiziţionarea altor instalaţii. Asta, pentru că preţurile sunt mai mici acum, iar celor din Parâng le arată ce ar fi minim necesar.
„Din punctul meu de vedere, trebuie neapărat înlocuit acel telescaun care urcă în Parâng, şi care este unul vechi. Nu poţi să mergi la minus 5C cu copilul în Parâng, pe telescaun. Trebuie o gondolă, cum e la Lupeni, sau la Pasul Vâlcan, iar ea trebuie pusă în locul vechiului telescaun.
Atunci, va creşte şi valoarea investitorilor care au avut curajul să creadă în Parâng”, a spus Emil Părău, investitor în Straja.
Investiţiile nu ar fi mari, iar acum, spune Emil Părău, astfel de instalaţii au preţuri bune. Dar Emil Părău ne mai arată şi ce ar trebui să se întâmple pe domeniul schiabil. „Pe pârtia B, în locul vechiului teleschi, care funcţionează două săptămâni, sau trei, într-o iarnă, cu o vechime mare şi care este foarte degradat, iar aici recunosc că şi noi aveam unul în Straja, trebuie neapărat înlocuit şi prelungit până sus în munte. De acolo, de ce nu?, o legătură cu Slima. Din Slima încă unul în Parângul Mic şi gata”, spune omul de afaceri.
Pare simplu, dar Emil Părău a reuşit să aducă la Straja instalaţii ce au fost demontate prin Italia sau Austria şi le recomandă şi celor din Parâng să facă la fel. „Deja am reuşit şi am montat două telescaune fixe, unul debraiabil şi să ştiţi că a fost un efort mare pentru un privat cum sunt eu.
Noi nu putem beneficia de fonduri europene şi nu am beneficiat. Anul acesta am mai cumpărat unul. Am prins criz aceasta cu pandemia şi au scăzut şi preţurile şi am adus unul, care sperăm să îl montăm în Pasul Vâlcan”, mai adaugă Emil Părău.
Cât priveşte Parângul, oamenii par reticenţi din cauză că instalaţiile sunt vechi, s-a investit puţin şi acest domeniu schiabil a tot pierdut, an de an, teren în faţa celui de la Straja. Acum, Emil Părău spune că ar fi momentul unui parteneriat public-privat, care ar revigora turismul de iarnă, mai ales.
Diana Mitrache