Pe la mijlocul anilor 50 se înfiinţase Cupa Campionilor Europeni. Participau campioanele ţărilor europene cu meciuri preliminare. O competiţie câştigată de-a lungul vremii de 22 de echipe, cu o echipă Real Madrid cu 13 trofee din care  consecutiv în primele cinci ediţii! După spanioli, englezii şi  italienii au avut cele mai multe trofee. Hc Milan, FC Liverpool, Bayern Munchen, FC Barcelona Internazionale Milano sau Manchester United sunt principalele performere.
De altfel, Spania cu 18 trofee (Real Madrid 13, Barcelona 5) deţine recordul pe naţiuni. Steaua Bucureşti, cu un trofeu (1986) şi o finală (1989) se află în topul acestor 22 de echipe câştigătoare.
Prima modificare, acum 28 de ani…
… când numele competiţiei a devenit Champions League (CL) – Liga Campionilor, odată cu apariţia mai multor ţări în Europa (spaţiul ex sovietic şi iugoslav), actualmente competiţia constând în trei tururi de calificare, formatul grupelor şi ultimele patru tururi finale eliminatorii.
Europa League…
… a fost înfiinţată în 1971, sub numele Cupa UEFA, actualul nume datând din 2009. Iniţial a fost Cupa Oraşelor Târguri între 1955-1971. Ea a devenit acum a doua competiţie valorică a Europei ”înghiţind” practic şi echipele care participau la Cupa Cupelor. Criteriile, în mare, sunt cam aceleaşi de la liga campionilorcu tururi de calificare, play-off, grupe, fază eliminatorie. Cele mai performante echipe ale acestei competiţii sunt FC Sevilla (5 trofee) şi Atletico Madrid, Juventus Torino, Internazionale Milano, FC Liverpool (3 trofee).
Istorie schimbată
Pandemia de COVID 19 care a dat peste cap planeta a dus şi la modificări în ceea ce priveşte calendarul  acestor două importante competiţii de fotbal în Europa. Luna august va fi luna fotbalului european. În Liga Campionilor, după stabilirea echipelor  calificate din optimile de finală, vor avea loc  sferturile de finală şi semifinalele (vezi tabel!) în manşă mică, într-un ”Final 8”, toate  meciurile, inclusiv finala, având loc în Portugalia, la Lisabona, în perioada 12-23 august 2020. ”Final 8” în Europa League, tot din sferturi de finală, se vor juca tot în manşă unică, între 10-21 august în Germania, finala urmând a se disputa  la Koln.
GENU TUTU