Mai multe corpuri de iluminat  cu inducţie – ultraviolete germicidale (UVG) au fost donate Spitalului de Urgenţă Petroşani de către omul de afaceri Adrian Rus.
Donaţia vine în contextul în care este necesară sporirea tuturor măsurilor de igienizare, mai ales în cazul pandemiei actuale. În fapt, Adrian Rus spune că toate aparatele vin din Statele Unite şi pot fi folosite în laboratoarele acestei unităţi medicale.
„Lămpile au fost comandate in Statele Unite şi sunt special destinate pentru dezinfecţia aerului şi a suprafeţelor din încăperi cu încărcătură microbiană mare, în unităţi sanitare, laboratoare de microbiologie, laboratoare de analize medicale, săli de operaţie, săli de aşteptare. Dezinfecţia se face prin intermediul radiaţiei cu ultraviolete. Acestea joacă un rol important în reducerea transmisiunii virusului SARS-CoV-2, bazat pe efectul deja demonstrat al rudelor de coronavirusuri SARS-CoV-1 şi Mers-Cov, omoară germeni precum bacteriile, viruşi, mucegai, spori ce transmit infecţii, ori cauzează alergii, sau care atacă, ori cauzează efecte nocive”, a spus omul de afaceri Adrian Rus, care nu e află la prima sa donaţie către spitalul de Urgenţă din Petroşani, el fiind unul dintre cei care a donat, la începutul perioadei de pandemie, 30.000 de lei şi aparatură medicală de alţi  20.000 de lei. Aparatele aduse acum din SUA vor fi amplasate în mai multe zone cu risc ridicat şi  încărcătură microbiană mare, din cadrul spitalului de urgenţă. Valoarea acestei donaţii este de aproape 20.000 lei.
Diana Mitrache