Doar 7 şcoli superioare din România au fost selectate în topul Universităţilor Europene din acest an, iar studenţii şi profesorii de aici primesc peste 1 milion de euro, dar au şi posibilitatea de a învăţa, respectiv, să predea, în şcolile din Europa.
Este una dintre cele mai mari realizări ale şcolii din România, nu doar din Valea Jiului, iar rectorul universităţii ne-a vorbit despre această performanţă.
„Universitatea din Petroşani a fost selectată într-un consorţiu, care face parte din cele 24 aprobate din UE. Noi am devenit, cu această ocazie universitate europeană, iar asta înseamnă că ne vom dezvolta prin finanţarea pe care o primim de la UE, calitatea învăţământului, incluziunea lui, digitalizarea şi diversitatea învăţământului”, a spus prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universităţii din Petroşani.
Este al doilea an în care se fac selecţiile pentru aceste consorţii europene, iar anul trecut intrat doar 3 universităţii din România. Acum, dintre sutele de universităţi care au aplicat, au intrat 24 de consorţii şi din România sunt 7 şcoli.
„Intrăm în elită primelor 10 universităţi selectate din România, care au dovedit nivelul lor european, în diverse clasamente, ce ţin cont de numărul de lucrări ştiinţifice, de valoarea contractelor de cercetare, dar şi de rata de internaţionalizare. Acum au mai fost selectate şi: Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, Universitatea tehnică din Cluj, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Politehnică din Timişoara”, mai afirmă rectorul Sorin Radu.
Întreg consorţiul va primi 8 milioane de euro, iar banii vor ajunge în mod egal la toate cele 7 facultăţi europene incluse. Contribuţia Universităţii din Petroşani, de 1 milion de lei, va fi suportată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care deja a alocat sumele din fondul pentru situaţii speciale ale ministrului. „Universităţile fac parte din Consorţiul Eureca Pro, aceasta fiind denumirea, de comun acord, pe care am ales-o împreună cu celelalte universităţi partenere. Proiectul este mai de lungă durată. Trei ani este doar prima fază şi putem să mergem chiar până în 2040, sau chiar 2050. Alături ne sunt Universitatea Leoben din Austria, care este cea care a coordonat acest proiect. Mai sunt Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Univ. Mittweida din Germania şi Universitatea Silezia din Polonia”, a explicat şi lector univ dr. Oana Răvaş, director Departament Erasmuls +, Relaţii Internaţionale.
„80 % din anumite programe de învăţământ vor fi comune. Un număr destul de important de studenţi vor studia minim un an în universităţile din cadrul consorţiului, iar la noi ajung studenţi din alte ţări. Şi cadrele didactice vor preda în aceste 6 universităţi. Iar un alt avantaj va fi crearea unei platforme pentru dezvoltarea unui fel de e-learning, comună celor 7 universităţi, ce va înlesni accesul la o bază bibliografică deosebită, pe care altfel nu o puteam avea”, a spus rectorul Universităţii din Petroşani.
Toate cele 7 universităţi partenere vor avea programe comune de studii, iar studenţii vor avea posibilitatea să se rotească prin şcolile consorţiului. Mai mult, şcolile superioare vor avea un campus comun virtual, dar studenţii şi profesorii vor merge şi fizic în aceste şcoli de pete hotare.
Selecţia universităţilor din acest an s-a făcut dintre cele 62 de candidaturi, iar cele 24 de universităţi europene au în componenţa lor 165 de instituţii de învăţământ superior, din toate cele 26 de state ale UE.
Diana Mitrache