Crucea Roşie şi Semiluna Roşie, cea mai mare societate umanitară din lume bazată pe voluntariat, consideră că este esenţială pregătirea copiilor şi a tinerilor în special, dar şi a tuturor celor care doresc să fie instruiţi în intervenţia şi acordarea primului ajutor calificat în situaţii de urgenţe, dezastre, calamităţi, inclusiv epidemii.
Ca să nu fie stopat acest proiect la Petroşani, tocmai acum când este mai necesar ca oricând, Crucea Roşie Germană, prin Jurgen Renz, a dat ceea ce Primăria a tăiat – banii de completare a cheltuielilor.
Odată cu declanşarea pandemiei, fiecare administraţie publică şi-a restrâns drastic finanţările, inclusiv cea a Crucii Roşii Petroşani, cei 5000 ron, de către Primăria Petroşani, sumă care completa cheltuielile subfilialei pe proiectul de instruire şi educaţie în sănătate, mai ales acum în această criză mondială a sănătăţii. Crucea Roşie Germană aflată în vizită în fiecare an în Petroşani, văzând modul de instruire, de educaţie pentru sănătate introdusă de Subfiliala locală, au fost impresionaţi.
Crucea Roşie Petroşani este acreditată, prin voluntari şcoliţi, instruiţi în tabere naţionale şi internaţionale pentru a pregăti personal din cadrul societăţilor comerciale, instituţii publice etc. Aflând că au fost tăiate fondurile proiectului pentru elevi, tineri şi cetăţeni, Crucea Roşie Germană s-a oferit imediat să-l susţină, mai ales în acest moment de pandemie, şi au trimis banii exact în cuantumul celor tăiaţi de Primărie.
Respectând strict recomandările de prevenire a răspândirii noului coronavirus, Crucea Roşie Petroşani deschide, vineri, 10 iulie, ora 10,00, primul curs de Intervenţie şi Acordare a Primului Ajutor în Situaţii de Urgenţă, Dezastre şi Calamităţi, inclusiv epidemii.
Cine mai doreşte să se instruiască participând la aceste cursuri, poate contacta voluntarii la telefonele 0765 733 995 – Felicia Vitan, 0720109143 – Ana Tucan, sau la sediul subfilialei din Petroşani, str. Avram Iancu, nr.12 (în spatele Parcului Carol Schreter). Funcţie de cereri, se vor desfăşura serii în plus.
Adeverinţele şi diplomele acordate ca urmare a absolvirii cursurilor complete de Intervenţie şi Prim Ajutor pot fi folosite de studenţi pentru îndeplinirea punctajului necesar obţinerii burselor, iar posesorii diplomelor pot activa ca persoane calificate în îngrijirea premedicală în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Mai mult, deplasarea celor care deţin aceste documente, beneficiază de facilităţi de călătorie pe întreaga planetă fiind considerată persoană activă în scop umanitar. Toate acestea pentru că Societatea Mondială de Cruce Roşie şi Semilună Roşie deţine protocoale în toată lumea.
Ileana Firţulescu