Zona sălbatică din apropierea Petrilei este folosită periodic de jandarmii montani ori alte formaţiuni de salvare pentru antrenament. Astfel, timp de două zile, peste 30 de jandarmi montani din structurile constituite la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara au participat la o convocare de pregătire privind coordonarea şi gestionarea misiunilor de căutare-salvare-evacuare în mediul montan.
”Activitatea a urmărit verificarea nivelului de pregătire, precum şi dotarea materială a structurilor montane de jandarmi. În acest sens, au fost prezentate 6 exerciţii, în care au fost materializate posibile situaţii în care jandarmii montani trebuie să intervină: – Căutarea unui grup de persoane rătăcite în zona montană, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, după ce aceştia au comunicat coordonatele GPS, coborârea unei persoane accidentate pe un perete de stâncă, coborârea unui alpinist blocat pe un perete de stâncă, traversarea de pe un versant pe un altul cu ajutorul tirolienei ori coborârea unei persoane vârstnice care avea proteză la unul din membrele inferioare, printr-o tehnică individuală de salvare cu targa, folosind procedeul de coborâre denumit rapel inversat”, precizează într-un comunicat IJJ Hunedoara. Tot în cadrul exerciţiilor au fost executate misiuni de salvarea-evacuare a unui grup de 6 persoane dintre care 4 copii, rămase blocate din cauza faptului că un pod s-a prăbuşit. ”De asemenea, la convocarea de pregătire au participat 4 instructori din cadrul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan ,,Regele Carol I” Sinaia.  Convocarea de pregătire a urmărit testarea capacităţii de reacţie a structurilor de jandarmi şi se circumscrie unei game mai largi de exerciţii organizate la nivelul Jandarmeriei Române pentru a verifica nivelul propriu de pregătire şi colaborare cu alte instituţii”, mai precizează sursa citată.
Rătăcit într-o pădure
Jandarmi au avut de efectuat şi o misiune de salvare, reală de această dată, după ce o persoană a apelat numărul unic de urgenţă 112. Aceasta le-a spus militarilor că fiul ei s-a rătăcit într-o zonă împădurită, iar jandarmii din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Lupeni au plecat în căutarea bărbatului. După circa două ore de căutări, cel dispărut a fost descoperit pe raza municipiului Vulcan. Acesta se afla în stare bună de sănătate, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost condus în siguranţă la domiciliu de către echipa de căutare-salvare.
Maximilian Gânju