Doar baticuri ponosite şi decolorate de soare am găsit în cimitirul de la Sălătruc, locul în care sătenii din cătunul cu acelaşi nume îşi îngroapă rudele dintotdeauna.
E primul an în care oamenii nu au voie în cimitir, iar ritualul împodobirii crucilor nu a mai putut fi respectat. Părintele care slujeşte la biserica din acest cimitir spune că tradiţia va fi reluată când lumea va putea avea acces în cimitir, nefiind un păcat acest fapt.
„În general se respectă această decizie şi noi încurajăm oamenii să fie cu mult discernământ şi înţelepciune. Pe cei adormiţi putem să îi pomenim şi de acasă, în rugăciunile personale, iar noi, preoţii, îi pomenim la biserică. După ce va trece această perioadă, ne vom întoarce şi în cimitire să avem grijă de morminte şi să îi pomenim pe cei dragi”, a spus Ciprian Marton, preotul Bisericii din Sălătruc.
Oamenii din Sălătruc, din timpuri pierdute în memorie, îşi fac crucile mormintelor din fier şi le împodobesc cu baticuri noi, înflorate şi icoane. În acest an, însă, cimitirul nu mai pare acelaşi, pentru că tradiţia din Săptămâna Patimilor lui Iisus nu a mai putut fi ţinut din cauza interdicţiilor. „Comunitatea lor este cumva închisă. Momârlanii au legături în spate, ce cumva au legături cu tracii.
De altfel chiar Sălătruc vine de la Sele şi Truc, ce înseamnă sat trac şi ei aceste tradiţii bine aşezate în inimile lor, pe care încearcă să le respecte. Cu timpul, ei au păstrat nealterată grija faţă de biserică, faţă de cimitir şi morminte”, a mai spus părintele Ciprian.
În Săptămâna Patimilor, momârlanii îşi primeneau mormintele, puneau flori, iar în prima zi de Paşte se şi întâlneau la mormintele celor dragi, unde aprindeau lumânări. Este, însă, un an în care Ordonanţele militare impuse de pandemia de COVID nu vor permite astfel de ritualuri şi preoţii îi sfătuiesc pe oamenii locului să renunţe deocamdată.
Diana Mitrache