În anul jubiliar al Înfiintãrii Universitãtii din Petrosani, vom publica, periodic, episoade din sportul din “Dealul Institutului”, ce vor apãrea într-un viitor volum dedicat acestui moment aniversar
UN DERBY DE ALTÃ DATÃ…
Anii 1983-1984 si 1984-1985 înseamnã alte sezoane excelente cu locurile 4 respectiv 3! Apoi, un loc 3 în 1987-1988, douã trofee de mare importantã Cupa României în 1991 si 1993. Tot în acei ani de mare luptã erau derby-urile cu Minerul Lupeni, si ea o puternicã echipã a Diviziei Nationale. Jocurile dintre cele douã echipe erau extrem de echilibrate, asa cum a fost cel din 1996, în cadrul Cupei Rmâniei.
CUPA ROMÂNIEI
STIINTA PETROSANI – MINERUL LUPENI 15-7 (9-7)
Stadion Stiinta.
Stiinta Petrosani: Nedelcutã, Stan, Burghelea (Ghe. Iulian), Bolea, Lãcãtusu, Berckesz, Pavãl, Constantin, Drãghici, Ivanciuc, Ivãnus, Larie, Pancu, Toma, Suciu. Plecat la lot: Dragnea.
Antrenor: Emil Drumea.
Minerul Lupeni: Laczlko, Nagy, Susinschi, Hossu, Pãun, Dimulesc, Munteanu, Ceru, Tudor, Chiru, Piu, Opaina, Nicoarã (Mãrmãrean), Tudosa. Plecati la lot: David, Pingert, Suiogean, Patrichi, Vãduva. Antrenor: prof. Florescu Ovidiu.
Arbitru: Fota Paul-Bals ne-a arãtat cel mai slab arbitraj din tot campionatul (pãrerea reprezentantilor celor douã echipe).
Jocul – care se astepta un adevãrat derby – influentat de lipsa internationalilor si de arbitraj, nu s-a ridicat la nivelul asteptat, dar ne-a scos în evidentã piciorul lui Ivãnus, care a marcat toate punctele gazdelor, si o echipã Minerul care stie sã se apere (gazdele nereusind niciun eseu).
Meciul începe cu binecunoscuta tatonare a adversarului, care a durat cam mult, 33 de minute, când minerii, intrati pentru prima datã în terenul studentilor, reusesc înscrierea punctelor lor, încercare prin Lacziko (5p) si transformare (2p) Tudor. Deci, 0-7. Din acest moment începe jocul arbitrului si al lui Ivãnus, acesta din urmã având totusi meritul cã si-a fãcut datoria fatã de echipa sa. În minutele 33, 38 si 44 (arbitrul a uitat cã o reprizã are 40 de minute), Ivãnus reuseste trei l.p., stabilind scorul primei reprize: 9-7.
În repriza a doua continuã în aceeasi notã. Ivãnus mai înscrie încã 2 l.p., fluierul final al arbitrului gãsind scorul de 15-7. De remarcat Ivãnus, care a tranformat 5 din 6 lovituri acordate pentru echipa sa.
Au fost ani cu rezultate bune, cu jucãtori ca Dragnea, Ivanciuc sau Ioan Ratiu (acesta din urmã la Stiinta din 1986) componenti ai lotului National, dar si cu antrenorul, Emil Drumea fost jucãtor al „florilor de colt”, extrem de preocupat de bunul mers al echipei.
Iatã ce spunea antrenorul Emil Drumea la finele campionatului 1995-1996 când Stiinta Petrosani s-a clasat pe locul 8:
Cum apreciati pozitia ocupatã de echipã în clasament?
Locul 8 nu oglindeste valoarea lotului nostru. Este sub nivelul echipei. Am început aceastã editie a campionatului cu o echipã nouã, cu multe valori, dar timpul pentru omogenizarea echipei a fost prea putin. Fiecare jucãtor nou a avut alte sarcini tactice. Doar ultimele partide ale returului au demonstrat cã suntem pe un drum bun. S-a vãzul clar valoarea tehnicã a partidelor si cred cã am realizat un spectacol rugbystic de calitate. Sunt convins cã vom termina pe un loc bun la sfârsitul campionatului.
Care sunt problemele cu care vã confruntati acum, la început de an?
Am participat la un simpozion organizat la Bucuresti de Federatie. Am audiat teme metodice de pregãtire, sustinute de antrenori francezi si români. Teoretic a fost util. Reîntors însã la club, am aflat cã bugetul clubului si al sectiei noastre este mai mic decât în 1995. De unde vom putea face rost de bani pentru cantonament, pentru echipament si pentru participare? Putini sunt sponsorii care ne ajutã. Si când te gandesti cã unii conducãtori de sectoare si de exploatãri miniere au fost rugbysti. Echipa de juniori este astãzi aproape destrãmatã, din cauza lipsei de echipament si a neparticipãrii la competitii.
Câti jucãtori localnici aveti în echipa de juniori?
Putini, dar sunt: Petru Ivãnus, Gabriel Pancu, Virgil Bolea si Virgil Ghiura. Toti sunt jucãtori formati la sectia de rugby a CSS Petrosani. Mare pãcat cã acest club care era singura pepinierã de rugby pentru ambele divizionare A, a desfiintat sectia din motive financiare. Pãrerea mea este cã în viitorul an scolar aceastã sectie ar trebui sã fie reactivatã.
GENU TUTU