N u mai puțin de 7 rute, din tot atâtea localități hunedorene au rămas fără transportatori, care spun că pandemia i-a făcut să se retragă. Nu își mai permit să transporte elevi și profesori, iar aceștia sunt și cei care au rămas fără transport acum. Consiliul Județean Hunedoara a cerut sprijin la Guvern.
Pandemia i-a făcut pe transportatori să renunțe. Ba au mers copiii la școală, ba au stat acasă, iar subvențiile la bilete nu pot fi achitate de primăriile din toate localitățile. Iar cei care suferă cel mai mult sunt, desigur, elevii navetiști, care acum se descurcă cum pot ei.
„Au rămas copii, care mergeau la școală, fără transport. Problema ridicată de transportatori a fost faptul că pierd bani. Cheltuiesc 10 lei ca să câștige doar 5 lei. Unitățile administrative, atât primăriile, cât și CJH, nu au cadrul legal de a subvenționa, acolo unde traseele sunt foarte proaste”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Și, ca atare, cei din Consiliul Județean Hunedoara au cerut sprijin parlamentarilor de aici.
„După discuțiile purtate cu parlamentarii, propunerea pe care a făcut-o președintele CJH, Laurențiu Nistor pentru subvenționarea tuturor UAT, dura cam 6 luni și atunci a discutat cu vicepremierul și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, iar într-un timp foarte scurt va apare o Ordonanță de Urgență care să reglementeze acest lucru”, a mai adăugat Costel Avram.
Problema nu este doar la nivelul județului Hunedoara, ci în întreaga țară. Transportatorii au renunțat la traseele dificile și de unde nu avea călători, în afara copiilor ce plecau și veneau de la școală.
Ordonanța de Urgență ar putea fi aprobată, spun cei de la Consiliul Județean Hunedoara, în perioada următoare, pentru ca primăriile să primească bani pentru subvenționarea transportului elevilor.
Diana Mitrache