Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, este decis sã actioneze în instantã Complexul Energetic Hunedoara pentru cã nu a început distributia agentului termic.

Spre deosebire de Petrosani, la Vulcan nu existã probleme în ceea ce priveste institutiile publice si scolile, pentru cã acestea sunt racordate la sisteme alternative de încãlzire. Probleme sunt la abonatii casnici care îngheatã în locuinte, lângã tevile de termoficare.

“Eu am distributie directã la scoli si institutii publice, fãrã Pregoterm. La toate institutiile am. Nu e bunã reteaua lor de termoficare. Eu o sã îi dau în judecatã si o sã câstig”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. În ceea ce priveste abonatii casnici, Gheorghe Ile este de pãrere cã acestia trebuie sã îsi plãteascã datoriile pe care le au cãtre furnizorul de agent termic. “Sã îsi plãteascã datoriile. Nu vor avea cãldurã pânã nu îsi plãtesc datoriile, abonatii casnici sunt abonatii lor, a celor de la Paroseni”, a mai subliniat edilul vulcãnean.

Societate de caritate

Faptul cã CEH a livrat energie termicã si nu si-a recuperat banii nu e o necunoscutã. Potrivit administratorului special, Termoficare Vulcan si Sc. Pregoterm S.A. Vulcan înregistreazã datorii de 11.481.600 lei cãtre Complexul Energetic Hunedoara. “În opinia noastrã nu poate fi justificatã suma de 30 milioane euro neîncasati din livrarea de energie termicã, în special cãtre distribuitorii din orasele Petrosani, Vulcan si Lupeni, sumã care în cea mai mare parte nici nu mai poate fi recuperatã, societãtile de distributie fiind de ani buni în faliment. Existã situatii, la Vulcan si Lupeni în care au fost înfiintate noi societãti de distributie, societãti care la rândul lor au intrat în faliment. Cu toate cã societãtile de distributie erau în faliment, SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA a continuat sã livreze energie termicã pânã în ianuarie 2016.  O problemã foarte gravã cu care se confruntã complexul, este datã de infrastructurã foarte veche (magistralele de termoficare), care genereazã pierderi continue”, aratã primul raport al administratorului judiciar.

Monika BACIU