Valea de Pești era numită Orașul Apelor și asta pentru că, în urmă cu o jumătate de veac, acolo se construia barajul și stația de tratare a apei. A fost o perioadă extrem de grea, iar oamenii care au muncit acolo și s-au luptat cu viiturile și tehnologiile vechi, dar bune, au venit la întâlnirea de 50 de ani. A fost un moment pe care Apa Serv l-a marcat cu seniorii echipei vechi.
Nouă oameni ajunși la o vârstă onorabilă, au fost invitați la sediul stației moderne de tratare a apei de la Valea de Pești, pentru că, în 6 ianuarie s-au împlinit 50 de ani de la darea în folosință a acesteia. Au fost momente în care fiecare dintre primii angajați a rememorat tehnologia de atunci și zecile de probleme la care le-au făcut față. Cristian Ionică i-a adus pe toți laolaltă, pentru prima dată, după ieșirea lor la pensie, el însuși având primul loc de muncă în această stație. „Mă încearcă foarte multe emoții, dar, totodată, sunt foarte fericit că am reușit, împreună cu cei 8 pensionari, care au fost pionierii la această stație de tratare de la Valea de Pești, să ne aducem toți aminte cât de greu s-a pornit stația. Unii dintre colegii noștri ne-am amintit cât de mult am învățat, inclusiv eu, așa încât să asigurăm serviciul de alimentare cu apă și canalizare din Valea Jiului”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Acești oameni sunt primii care au numit acel loc dintre munți “Orașul apelor”, pentru că atunci era în construcție și barajul de la Valea de Pești, iar utilajele și sistemul de pompe pus la punct atunci poate fi funțional chiar și acum. Și asta, deși stația de aici este acum una dintre cele mai moderne din țara noastră.
Primul pionier care a coordonat această echipă a fost Ion Ulari.
„În 1971, în luna iunie, am fost detașat de la Lupeni, la Valea de Pești, pentru a urmări lucrările din stația de tratare a apei. Sigur că nu am fost singur. I-am găsit aici pe inginerii Stroe, Furdui, dar și pe alții și eram oarecum liberi în sensul de a face programul. La vremea respectivă nu era barajul executat, se lucra cu o stație de pompare în casa vanelor”, a spus, printre altele, Ion Ulari, primul șef de stație de aici.
Toți au fost premiați pe rând, iar fiecare a avut propria-i poveste la Stația de Tratare a apei de la Valea de Pești, unde s-au format chiar mai multe familii.
Andrei Donisa, Gheorghe Socolescu, Ioan Roth, Ionel Stanciu, Ioan Precup Saveta Jerca, Ion Firiza și Ioana Coban au fost primii oameni care s-au îngrijit ca Valea Jiului să aibă apă la parametri buni, să fie potabilă și tot ei au fost primii care au făcut aducțiunile de apă.
Toți au primit cadouri, diplome și au participat la o întrunire festivă, în locul care i-a consacrat în carieră.
Diana Mitrache