46 de kilometri pãtrati din Hunedoara vor fi explorati în vederea extragerii aurului sau a altor minereuri polimetalice.

Compania canadianã Eldorado Gold, care detine în România mai multe concesiuni miniere în sudul Muntilor Apuseni, a anuntat, într-un comunicat, cã îsi extinde activitatea în România, dupã ce a primit, luna aceasta, licenta de exploatare de la Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimetrul minier Troita-Pitigus, aflat în zona de sud a Muntilor Apuseni, si în care se aflã în special zãcãminte de aur si cupru.

Agentia Nationalã de Resurse Minerale a aprobat licenta de concesionare a unui perimetru din judetul Hunedoara. Potrivit datelor din Monitorul Oficial de aici se vor exploata minereuri polimetalice.

“Se aprobã licenta de concesionare pentru eplorare (…) privind exploararea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrul Troita – Pitigus, judetul Hunedoara, încheiatã între Agentia Nationalã de Resurse Minerale, în calitate de concedent si societatea comercialã European Goldfields SRL (…) în calitate de concesionar”, se aratã în Monitorul Oficial. Petrimetrul Troita-Pitigus are  o suprafatã de 2,324 km pãtrati. În judetul Hunedoara, localitãtile pe teritoriul cãrora se aflã perimetrele auro-argentifere sau polimetalice scoase la licitatie sunt Bãita si Certejul de Sus, reiese din datele de la ANRM. Existã deja licente de explorare la Brad si Deva – Muncel. Perimetrul Troita-Pitigus, din zona satului Bolcana, comuna Bãita, se aflã la circa sase kilometri de proiectul Certej, detinut tot de Eldorado, si aproape de orasele Deva si Brad.

„Zona Troita-Pitigus pentru care s-a obtinut licenta este adiacentã celorlalte perimetre pentru care compania detine licente, majorând pozitia în teritoriu a Eldorado la 46 de kilometri pãtrati”, se aratã în comunicat. Compania canadianã are ramificatii, prin douã companii – Deva Gold si European Goldfields Deva.”Amploarea proiectului Certej depãseste granitele concesiunii initiale. Prin urmare compania sorã European Goldfields Deva SRL a cerut si a obtinut de la ANRM în 2010 perimetrul Sãliste Hondol. Aici ar urma sã fie amplasate cele douã iazuri de decantare, unul de sterile toxice, celãlalt de cianuratie prevãzute de Deva Gold SA pentru proiectul minier Certej”, sustine reteaua Mining Watch România, din care fac parte mai multe organizatii non-guvernamentale care urmãresc derularea proiectului. Eldorado Gold detine în sudul Muntilor Apuseni cinci perimetre: Certej, Sãliste Hondol, Bãita Crãciunesti, Certej Nord si Troita Pitigus.

Monika BACIU