332 de mii de tone de huilã sunt necesare, la nivel national, în sezonul de iarnã 2017-2018. Cantitatea se împarte între Hunedoara si Iasi! Complexul Energetic Hunedoara are voie de 163.000 de tone de  huilã pentru perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018.
Iasiul are nevoie de mai multã huilã decât Valea Jiului. Termoficarea la Iasi se realizeazã în sistem centralizat pe bazã de huilã adusã din import. Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, Programul de iarnã în domeniul energetic. Acesta se adreseazã tuturor producãtorilor de energie electricã si termicã în cogenerare cu unitãti dispecerizabile si se aplicã în perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018.
“Practic, prin Programul aprobat astãzi, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producãtorii trebuie sã îl asigure pânã la data de 15 noiembrie anul curent, dar si necesarul de volum de apã din lacurile de acumulare. Precizãm cã la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la  elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Nationalã de Prognozã si Dispecerul Energetic National, precum si cele ale Administratiei Nationale de Meteorologie si ale Institutului National de Hidrologie si Gospodãrirea Apelor. Astfel, dupã analiza tuturor informatiilor livrate de aceste institutii, a fost luatã în calcul pentru iarna 2017-2018 o crestere medie a consumului de energie electricã de 1,1% fatã de Programul de iarnã anterior (2016-2017). Pornind de la aceleasi date, estimãm pentru perioada de iarnã o productie de 23,5 TWh de energie electricã si 7,5 milioane de Gigacalorii energie termicã”, aratã informarea Guvernului.
Pentru asigurarea conditiilor în vederea producerii acestor cantitãti, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursã, stabilite prin Program sunt urmãtoarele lignit în centrale 1.309 mii tone din care 100 la Complexul Energetic Hunedoara, huila (Hunedoara si Iasi) 332 mii de tone. Guvernul mai aratã cã “având în vedere cantitatea de energie electricã de 23.514 GWh prognozatã de producãtori a fi realizatã în intervalul de referintã, precum si de consumul de energie electricã estimat de DEN la 22.294 GWh, rezultã disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimãrile lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie – martie pornesc de la 280 MW si ajung pânã la 915 MW putere medie.”
Monika BACIU